Jedna z největších environmentálních záhad roku byla nejspíš rozluštěna

Zemská atmosféra

Zemská atmosféra Zdroj: profimedia.cz

Deník The New York Times pravděpodobně přišel na to, proč atmosféru Země opět znečišťují zakázané chemikálie likvidující ozón. Konkrétně jde o chlorofluorouhlovodíky (CFC).

V květnu tohoto roku vědci z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) zaznamenali překvapivý nárůst CFC-11 v atmosféře. Toto zjištění je nepříjemně zaskočilo, neboť v Montrealském protokolu z roku 1987 se svět zavázal k tomu, že do roku 2010 inkriminovanou chemikálii přestane vyrábět.

Díky tomu koncentrace CFC-11 klesly o 15 % (od roku 1993, kdy byly na svém historickém maximu). Nyní se však objevily indicie, že některé továrny v Číně navzdory mezinárodnímu zákazu CFC-11 produkují a ohrožují tak budoucnost ozonové vrstvy.

Reportéři The New York Times a nezávislí vyšetřovatelé nakonec odhalili, že dotyčné továrny CFC-11 využívají jako levný způsob výroby pěnové izolace pro chladničky a budovy. Mnohé z nich jsou tak malé, že se jim dlouhodobě daří unikat pozornosti úřadů.

„Nelegální produkce a užití je velmi skryté, získat důkazy je těžké a rozlousknout jednotlivé případy je hodně obtížné,“ uvedl loni environmentální úředník Changying Shao. „Zasloužený trest dostalo v posledních letech pouze několik podezřelých.“

Dnes jsou emise CFC-11 na přibližně stejné úrovni jako před téměř 20 lety, což naznačuje, že existuje celá řada dalších továren, které si z Montrealského protokolu nedělají těžkou hlavu. Šéf United Nations Environment Program, Erik Solheim, celou záležitost označil za „ekologický zločin, který vyžaduje rozhodnou akci.“


Článek vyšel na serveru VTM >>>