Ježíšek: Jsem doživotně odsouzený ch ovat se k lidem slušně

Odkud je Ježíšek a jak vlastně vypadá? Odpověď je překvapivá. Ježíšků žije v okolí Zlína hned několik.

Žádné nebe, ale Napajedla, Vsetín nebo Holešov. To jsou města, kde žijí Ježíškové.
Obchodní zástupce Radek Ježíšek si před Vánocemi užije své. „Teď mě například můj známý požádal, abych jeho obchodním partnerům a spolupracovníkům předával vína. Chtěl prostě, aby jeho známí a přátelé dostali dárek od opravdového Ježíška. Samozřejmě jsem to rád udělal,“ říká Radek Ježíšek.
Úsměvnou historkou je příběh z mládí, kdy ho jeho známý písemně požádal, aby mu pod stromeček nadělil speciální dárek. „Chtěl všechny likérky v republice,“ popisuje Ježíšek. Výjimečné příjmení bere jako závazek. „S takovým jménem nelze nijak hazardovat. Jsem doživotně odsouzený se k lidem chovat slušně,“ vysvětluje Ježíšek.
Děda Mráz neuspěl Dlouhá léta pracoval v napajedelské Fatře Zdeněk Ježíšek. Na předvánoční narážky známých už si zvykl.
„Prostě se tak jmenuju, nic s tím nenadělám. Před Vánocemi je kolem tohoto pravidelně trochu legrace, ale to je tak asi všechno,“ říká Zdeněk Ježíšek, který je rád, že „jeho“ výsadní postavení nedokázali předčit Santa Clausové nebo Děda Mráz.
„Jednu dobu to vypadalo, že my, Ježíškové, skončíme v zapomnění. Ale naštěstí to tady časem museli tito pánové zabalit. Ježíšek je prostě Ježíšek,“ říká napajedelský důchodce. Příjmení, spojené s Vánocemi, má i Anna Borovičková z Otrokovic. Do obývacího pokoje však navzdory jménu kupuje zásadně smrček.
„Borovičku jsme měli naposledy před deseti lety a nevypadala moc hezky. Lidé v práci po mně občas chtějí, abych jim nějakou krásnou borovičku přinesla, ale to je jen v legraci. Vždycky jim říkám, že nádherné malé borovičky doma máme, ale že dcera by asi nedovolila, aby na mé vnuky věšeli cizí lidé nějaké ozdoby,“ říká se smíchem Borovičková.
Nejen příjmení, ale i křestní jméno, které se vztahuje k Vánocům, má dvaadevadesátiletá Anděla Andělová ze Zlína. Lidí s příjmením Anděl nebo Andělová žije, kromě ní, ve městě ještě osm.
Vede Jedlička, chybí Kapr Z příjmení, která se vztahují k Vánocům, jsou ve Zlíně nejčastější ta, jež mají vazbu ke stromečkům. „Jedličků či Jedličkových je ve městě jedenatřicet, Borovičků a Borovičkových osmnáct,“ vypočítává vedoucí občansko-správního odboru Karel Švehlík.
Ideální vánoce mají být bílé a tedy mrazivé. Mrázů a Mrázových je ve Zlíně sedmnáct. „Když jsou vánoce na blátě, občas si mě někdo ze známých dobírá, kde jsem se zapomněl,“ říká Karel Mráz. Letos prý má opačný problém. „Prosincové teploty hluboko pod nulou už lidem vadí a někteří to reklamují u mě. Prý už mám ubrat,“ dodává se smíchem Mráz. Podstatně méně než Mrázů je ve Zlíně Mrazíků, žijí tady jen dva. Ještě méně je lidí, kteří mají svým příjmením co do činění se štědrovečerní večeří. „V matrice je záznam o jednom člověku s příjmením Kost. Ale třeba Salátových žije ve Zlíně osm,“ uvádí Švehlík.
Jsou však typicky vánoční jména, která v krajském městě úplně chybí. Třeba právě Ježíšek. „Ve Zlíně nenajdeme také nikoho s příjmením Čert, Kapr, Vánočka, Smrček, Smrk, Svíčka, Koleda nebo Purpura,“ uzavírá Švehlík.