Jsme digitální neurvalci a asi to ani netušíme

Etiketa nás učí, kam patří vidlička a kam nůž, že není vhodné vyjídat polévku do poslední lžičky a podobné věci. Autorka článku v magazínu Forbes však připomíná, že digitální doba vyžaduje už i digitální etiketu. Ta například pozdvihuje obočí nad mobilním telefonem, který na stole během oběda blikáním neustále majitele upozorňuje na nově příchozí zprávy.

Na Facebooku se v posledním měsíci objevuje nabídka poradenství ve věci digitální etikety, kterou pořádá Emily Yoffeová. Technologie a sociální média poměrně výrazně změnily komunikaci s naším okolím a „digitální etiketa“ se nyní zabývá otázkami, co je přijatelné, moudré, i tím, co je už vyloženě nevhodné a neslušné.

Řeší se například, zda je vhodné, aby čerství manželé demonstrovali vzájemnou důvěru tím, že sdílejí svá e-mailová hesla, nebo jestli není „za čárou“, když svou Wi-Fi síť pojmenují „Slyšíme vás, jak si to rozdáváte“ – a tímto způsobem komunikují se svými sousedy. Digitální etiketa se také ptá, jestli je vhodné, aby při večeři s přáteli na stole blikotalo ještě něco jiného než svíčka… redaktorka Forbesu Kashmir Hillová nezůstává dlužna svůj názor: ne, absolutně ne.

Jako přímo strašlivý příklad netaktního chování uvádí Hillová situaci, kdy se člověk bez uzardění „čekne“ na službu Foursquare u někoho v soukromí, v bytě či domě, aby ostaní kámoši, proboha, neztratili přehled, kde se jejich geolokační parťák zrovna nachází. Forsquare nedávno musel omezit toto nezřízené připojování odkudkoli, právě proto aby ochránil soukromé adresy.

Kashmir Hillová říká, že ve věcech digitální etikety jsme vlastně všichni děti, které se mají co učit. Některé digitální poklesky mohou být nevhodné, jiné však – navzdory zábavným cedulím – které vidíte na ilustračních fotografiích – nás mohou ohrozit na zdraví nebo přímo na životě. Sama redaktorka přiznává, že si vyvrknula kotník, když při chůzi kontrolovala své BlackBerry. Dopadla však mnohem lépe než třeba plastický chirurg Frank Ryan, který se zřítil s autem z útesu během tweetování o tom, jak se právě skvěle prošel se psem.

Mimochodem – v emirátu Abu Dhabi minulý týden poklesl počet dopravních nehod o 40 procent a v Dubaji o 20 procent. To by byla samozřejmě příjemná zpráva, pokud by naznačovala trend. Někdo pozorný si však všiml, že období nízké nehodovosti se nápadně kryje s výpadkem BlackBerry.