Judo. Tělesná i duševní rovnováha

Chlapci obdivují mistry bojového umění, nevšední vzor v podobě obratného judisty mají ale také dívky.

Most / Základna oddílu judo v Mostě při 16. základní škole v Albrechtické ulici má dnes třicet členů. Nevelký oddíl si už přes dvacet let stabilně udržuje dobrou výkonnost. Během roku se účastní až třiceti soutěží. Úspěchy mu zajišťují zejména děvčata.

Nábory jinak

Že i dívky mohou být zapálené do sportu bojového umění, kde vládnou chvaty, hmaty a pády, dokazují slova jedné mostecké matky. „Do místního oddílu chodí na judo syn, ale i dcera. Ta se o této možnosti dozvěděla ve školce od kamarádky a teď je z juda víc nadšená než syn. Nedávno mi oba řekli, že už nechtějí na klasický tábor, ale na soustředění s judem. Vracejí se odtud plní dojmů a naprosto nadšení,“ vypráví Petra Šejstalová.

Mostecký oddíl nábory do juda nepořádá, spíše využívá předávání informací a dojmů mezi svými členy. Zkušení trenéři pracují s dětmi třikrát týdně, v pondělí, ve středu a v pátek. Ve školní tělocvičně tak mají rodiče možnost vidět výuku bojového sportu.

Psychická příprava

Tréninky jsou rozdělené podle věkové kategorie a také podle váhy.
„Nové členy do našeho oddílu přijímáme od pěti let dítěte, a to během celého roku. Nejstarším zájemcům o judo by nemělo být více než čtrnáct,“ podotýká trenérka juda Veronika Machůrková.
Trenéři své svěřence učí pohybové dovednosti, musí umět dobře a bezbolestně padat na žíněnku. Důležitá je také psychická příprava, zejména na mistrovské souboje. „Bez duševní průpravy je velmi obtížné dosáhnout úspěchu na profesionální úrovni,“ je přesvědčená trenérka.

Rada lékařky

„Judo je krásný sport. Klademe v něm důraz na vytrvalost a dynamiku pohybů. Pro generaci dnešních dětí je jednoznačně přínosem, a to i když se mu věnují jen rekreačně. Nejde jenom o to umět se ubránit případnému útoku agresora. Judo učí pokoře, sebeovládání a přirozenému intelektuálnímu rozvoji. Pokud bych ho měla někomu zakázat, tak vzhledem k četnosti pádů a otřesů není vhodné pro děti s oční vadou. Je v něm sice větší riziko zlomeniny než v jiných sportech, kde se nevyučuje bojové umění, ale sport je sám o sobě riziko, pokud není sportovec pod odborným dohledem a nevěnuje pozornost strečinku,“ vysvětluje sportovní lékařka Miroslava Plchová z Centra pro sportovní a preventivní medicínu.