Kameny se valí na ulici v Liberci

Skála zasypala benzinku na nejrušnější třídě Liberce. Je to už tři měsíce, ale roztříštěné kameny nikoho nezajímají.

Mají strach. Pracují nebo bydlí na liberecké třídě Milady Horákové. V okolí dlouhé a nad domy čnějící skály, která se před časem na jednom místě utrhla. Lavina kamenů na konci března zasypala areál zdejší čerpací stanice ÖMV. Snad jen zázrakem se nikomu nic nestalo.
Jenže rozbitá skála i po třech měsících u benzinky stále leží. Pumpa je zavřená a lavinu kamenů rámují cedule s nápisem Životu nebezpečno. „A pořád se nic neděje. Nikdo to neodklidil a nikdo se nesnaží skálu zabezpečit. Čekají snad, až se stane nějaké opravdové neštěstí?“ ptá se Liberečan Rudolf Vraný. Má důvod. Pracuje nedaleko od místa, kde se tuny kamenů sesypaly.
Simona Stárková, která bydlí vedle benzinky, k ní často jezdila. „A kolikrát jsme v autě měli i děti, které si pak na pumpě něco kupovaly. Mohlo to klidně spadnout na nás,“ říká.

Město: Naše to není

Co tedy s nebezpečnou skálou bude? Nikdo to v tuto chvíli neví. „Musíte se obrátit na provozovatele čerpací stanice. Ta část skály u čerpací stanice patří jemu,“ upozornil tajemník libereckého magistrátu Marek Řeháček. Město se do případu dál vměšovat nehodlá a společnost ÖMV se ke zřícené skále vyjádřit nechce. Že by se měl o masiv nad benzinkou postarat provozovatel čerpací stanice, si myslí i geologové. „Dejte jim ale ještě čas. Možná to potrvá několik měsíců,“ odpovídá liberecký geolog Roman Vybíral.

Chystá se průzkum?

Podle něj se provozovatel benzinky nebezpečnou skálou určitě zabývá.
„Nepochybně už připravují projekt na inženýrský geologický průzkum a zajištění skály. Protože jde o firmu, která má vedení v Praze, předpokládám, že to zadali někomu z Prahy. Možná i proto to chce ještě nějaký čas,“ míní liberecký geolog.
Společnost ÖMV, které uzavřená čerpací stanice patří, se do uzávěrky i přes urgenci k celé věci nevyjádřila. Na konci března, když se skála zřítila, její mluvčí uvedla, že společnost spolupracuje se specialisty na geologii, kteří udělají odborné analýzy a posoudí situaci.
Firma neodpověděla ani na otázku, zda má opravdu zájem o to, aby se situace začala řešit. V Liberci provozuje ještě čerpací stanici v Nákladní ulici, která nabízí mnohem více služeb než benzinka v ulici Milady Horákové. Společnost uzavřenou čerpací stanici dál uvádí na seznamu svých poboček, které jsou v provozu.

Pádu pomohla zima

Geolog Roman Vybíral míní, že se na zřícení skály velkou měrou podepsala letošní zima. „Byla hodně tvrdá a dlouhá. Velké mrazy. A zmrzlá voda v puklinách má trhavý účinek,“ upozorňuje geolog.
Lidé, kteří žijí v okolí, vidí ještě jeden problém. „Na skále je les. Jsou tu stromy a jejich kořeny mohou skálu rozmělnit. A kterýkoliv z těch stromů může spadnout na silnici. Kdyby ty stromy alespoň povolili pokácet,“ míní například další z místních Vlastimil Novotný. Přitom skála se na Miladě Horákové nezřítila poprvé. Řada lidí si ještě dobře pamatuje na léto před sedmi lety.

Událost z roku 2003

„To, o čem mluví, se stalo v červnu roku 2003. Tuny kamene tehdy v ulici Milady Horákové jen o vlas minuly dům plný lidí. V noci se totiž vedle dvoupatrového činžovního domu zřítilo asi dvacet kubíků obřích balvanů.
Hasiči tehdy evakuovali čtyři ze třinácti nájemníků domu. Ostatní lidé odmítli dvoupatrový činžovní dům opustit a zůstali uvnitř.
Nájemníci tehdy poukazovali na to, že na drolící se nebezpečnou skálu opakovaně upozorňovali úředníky města. Než to spadlo, nikdo se ale jejich výtkami nezabýval.