Kde nabízejí nejlepší zážitek se dvěma Z aneb kam se v Praze vydat na neapolskou pizzu

Amuni

Amuni Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Amuni, Pro vegetariány a vegany je na menu pizza Vegana s dýňovým krémem, houbami, praženými lískovými oříšky a česnekovým olejem.
Amuni
Amuni, Pro vegetariány a vegany je na menu pizza Vegana s dýňovým krémem, houbami, praženými lískovými oříšky a česnekovým olejem.
Da Pietro nabízí moderní neapolskou pizzu s vyššími okraji, kterou zde připravují v ručně vyrobené peci dovezené přímo z Neapole.
Da Pietro
28 Fotogalerie
Soňa Hanušová

Pizza is the new black, chtělo by se parafrázovat název populárního seriálu. Za poslední rok a půl se totiž s novými pizzeriemi roztrhl pytel a (nejen) neapolská pizza se tak vrátila na výsluní. Představujeme pět podniků, kde vám kromě Margherity naservírují i neotřelé kombinace surovin, které obyčejnou pizzu promění v téměř sváteční pokrm. Ale ananas mezi nimi nehledejte.

Pizza má své kořeny už ve starověku. Konkrétně Egypťané připravovali jednoduché ploché koláče s různými přísadami. Od nich je převzali starověcí Římané a dali jim zažitý název – pizza pochází z neapolského picea, jímž se označovaly pečené placky z kynutého těsta. Skutečného předchůdce dnešní pizzy je třeba hledat právě v italské Neapoli na přelomu 17. a 18. století, kdy tamní kuchaři začali na těsto přidávat rajčata přivezená z Ameriky. Tehdy se začala pizza formovat do podoby, v níž ji známe dodnes.

Da Pietro

Když v roce 2016 otevřelo Da Pietro svou první pizzerii, bylo to jako zjevení. Už jen proto, že za „nejlepší pizzou v Česku“, jak svého času pravidelně zaznívalo z foodie komunity, bylo třeba se vypravit nikoli do Prahy, ale do Plzně. Na sklonku roku 2023 pak vzniklo Da Pietro i v Praze, a přestože v současnosti pizzerii kvalitou šlape na paty řada dalších, stále se řadí mezi nejvyhlášenější v hlavním městě. Da Pietro nabízí moderní neapolskou pizzu s vyššími okraji a nadýchaným těstem, kterou zde pečou v ručně vyrobené peci dovezené přímo z Neapole. Menu je rozdělené na klasické pizzy, kde kromě Margherity najdete také Diavolu či Quattro Formaggi, a na speciální pizzy. Ty se pravidelně obměňují, existují ovšem stálice, jež tu mají své pevné místo. K nim patří například Tartufata, delikátní pizza s lanýžovou salsou, mozzarellou fior di latte, krémem z 36 měsíců vyzrálého bioparmazánu, marinovaným žloutkem a zasypaná nastrouhaným černým lanýžem. Z aktuálního menu za pozornost stojí také Pranzo della domenica s hovězími masovými kuličkami nebo Valtellina s nakládanými hříbky.

Da Pietro nabízí moderní neapolskou pizzu s vyššími okraji, kterou zde připravují v ručně vyrobené peci dovezené přímo z Neapole.Da Pietro nabízí moderní neapolskou pizzu s vyššími okraji, kterou zde připravují v ručně vyrobené peci dovezené přímo z Neapole. | e15 Michaela Szkanderová

Labonetta

Na pizzu jako z Neapole nemusíte až do italského města, stačí dojet na Prosek. Zde svou třetí pobočku otevřela pizzerie Labonetta. Na rozdíl od předchozích dvou, které fungují pouze na rozvoz, je zde možné i posedět a vychutnat si svou pizzu přímo na místě. Za podnikem stojí Jan Zmeškal a Lukáš Hromas, kteří provozují Bistro Green v areálu hostivařského golfu, a pizzaiolo David Adamček. Společnými silami na Proseku vytvořili příjemný prostor se zhruba třiceti místy k sezení, v němž dominují materiály jako dřevo, beton a kov doplněné o živou zeleň. Na výběr je celkem čtrnáct různých pizz, také zde se dělí na „tradizionale“ a „speciale“. Místním absolutním bestsellerem je Mortadella di Burrata, pizza se smetanovým základem s mortadelou, pistáciovým pestem a kousky pistácií. Uprostřed se pak vyjímá celá burrata. Zajímavé spojení představuje také Stagionale se sýrem stracciatella, tyrolským speckem, vlašskými ořechy a meruňkovým džemem. Nedávnou novinkou je Bresaola se sušenou hovězí šunkou, rukolou a parmazánovou majonézou.

LABONETTA místním absolutním bestsellerem je Mortadella di Burrata, pizza se smetanovým základem s mortadelou a pistáciovým pestem.LABONETTA místním absolutním bestsellerem je Mortadella di Burrata, pizza se smetanovým základem s mortadelou a pistáciovým pestem. | e15 Michaela Szkanderová

Amunì

Svou první pobočku otevřelo Amunì v roce 2017 v Břevnově, odkud se později přesunula na současnou vinohradskou adresu. Loni přibyla další, kterou hosté najdou na Smetanově nábřeží přímo naproti Novotného lávce. Koncept obou podniků je v podstatě totožný. Nabídka staví na sicilské pizze připravované z pšeničného kvásku podle vlastní receptury a z pomalu kynutého těsta. Menu je rozdělené do tří kategorií: pizze classiche, kam se řadí Margherita, Marinara nebo Prosciutto e funghi, pizze speciali e stagionali, tedy speciální a sezonní, díky nimž hosté poznají tradiční vůně a chutě italských regionů se zaměřením na Sicílii, a poslední pizze gourmet. Tyto pizzy jsou speciálně tvarované a mají vyšší, křupavý okraj. Za zmínku stojí například pizza se sušenou šunkou San Daniele, mozzarellou burrata a fíkovou hořčicí nebo s gorgonzolou, speckem, vlašskými ořechy a medem. Zkrátka zde nepřijdou ani vegetariáni či vegani, pro které je na menu pizza Vegana s dýňovým krémem, houbami, praženými lískovými oříšky a česnekovým olejem.

Amuni, Pro vegetariány a vegany je na menu pizza Vegana s dýňovým krémem, houbami, praženými lískovými oříšky a česnekovým olejem.Amuni, Pro vegetariány a vegany je na menu pizza Vegana s dýňovým krémem, houbami, praženými lískovými oříšky a česnekovým olejem. | e15 Michaela Szkanderová

Pizza Gatto Nero

Také pizzerie Gatto Nero se nachází na pražských Vinohradech. Jejími provozovateli jsou Lenka Kabíčková a Kryštof Milosavljevič a ani pro ně se nejedná o první zkušenost s pizzerií. Gatto Nero má dva starší sourozence, a to v Benešově a Sedlčanech. Cílem majitelů je ukázat, že pizza nemusí být nuda, a nebojí se ani opravdu neobvyklých spojení surovin. Byť si zde na své přijdou i zastánci klasiky, je Pizza Gatto Nero perfektním cílem pro milovníky nových chutí. Ve stálé nabídce speciálních pizz zaujme Nduja, která kromě ústřední ingredience (nduja je pikantní, roztíratelná směs z vepřového masa a chilli papriček) obsahuje ještě sýr stracciatella, med a bazalku. Menu však skrývá řadu překvapení v podobě denní a víkendové nabídky, jež se obměňuje a přichází s kombinacemi jako avokádový krém a krevety, dále kachní prsa s červeným zelím, broskvemi a chilli nebo pizza inspirovaná pokrmem Baba Ganoush s ndujou, pečenou paprikou, granátovým jablkem a koriandrem. Všechny zdejší pizzy vznikají v peci vyrobené na zakázku v Itálii.

PIZZA GATTO Nabídka přichází s kombinacemi jako avokádový krém a krevety nebo kachní prsa s červeným zelím, broskvemi a chilli.PIZZA GATTO Nabídka přichází s kombinacemi jako avokádový krém a krevety nebo kachní prsa s červeným zelím, broskvemi a chilli. | e15 Michaela Szkanderová

Point

Point, který otevřel v roce 2019 na Betlémském náměstí, byl prvním podnikem v Praze, kde vám pizzu naservírovali spolu s nůžkami, abyste si ji mohli sami rozstříhat na jednotlivé dílky. Předloni se restaurace přestěhovala do větších prostor na náměstí Franze Kafky, přičemž zakladatelé Matyáš a Dan Mertovi při té příležitosti lehce obměnili koncept. Přes den Point funguje jako kavárna a místo na brunch či lehký oběd, ve večerním provozu se ke slovu dostávají koktejly. A přestože zde připravují i další jídla, tvoří pizza stále středobod nabídky. Vybírat lze z deseti možností, v menu uvedených souhrnně jako Pizza Napoletana. Ani zde nechybí klasika všech klasik v podobě Margherity nebo pizzy Capricciosa e crudo. Ti, kdo ocení odvážnější chutě, sáhnou po pizzách Umami (smetana, lanýž, grana padano, žloutek a katsuobuši – hoblinky sušeného tuňáka), Dillissima (smetana, sýry grana padano, fontina a mozzarella, pečené brambory, kapary, koprový olej, kopr) a Spinach Goes Nuts (špenátové pyré, smetana, grana padano, mozzarella, guanciale, vlašské ořechy, citronová šťáva).

Mezi deseti pizzami souhrnně označenými jako Pizza Napoletana nechybí klasika všech klasik v podobě Margherity nebo pizzy Capricciosa e crudo.Mezi deseti pizzami souhrnně označenými jako Pizza Napoletana nechybí klasika všech klasik v podobě Margherity nebo pizzy Capricciosa e crudo. | e15 Michaela Szkanderová