Komáři přežili a dožírají hosty

Zahrádková sezona v restauracích pomalu končí. Kromě chladného počasí ji kazí i komáři.

Buď zmoknou, nebo mají štípance. Ani jedno se hostům letních zahrádek nelíbí. Někteří hospodští nabízejí dokonce repelenty, marně. Komáři v mnoha částech Olomouce přežili úvodní letní postřik a vylíhli se znovu. Potvrzují to i hygienici, kteří objevili velké množství larev ve vodě stojící na okolních polích.

„Už ani neotvírám zahrádku. Navíc repelenty, co jsem dával na stůl, mi vždycky lidé rozkradli,“ posteskl si Radek Vyroubal z lazeckého Blues Rock Café. Libor Smital, jeden z častých hostů, tvrdí, že si první kousance vysloužil už do minuty. „Nefunguje pověra, že nekoušou toho, kdo pije pivo,“ tvrdí Smital.
Na zahrádce restaurace Menhir na Blažejském náměstí se večer dá sedět jen v dobrém oblečení. Přesto komáři sedají na ruce či za krk a snaží se hodovat po svém. Hosté za minutu odrážejí i pět útoků. „Nemůžu s tím nic dělat. Přežili asi v křoví a zase se vylíhli. Nevím, jak se jich zbavit,“ řekl majitel restaurace Libor Hynek.

Postřik nepomohl

V Černovíru létají komáři ke stolu stejně rychle. „Dáváme tady hostům zdarma k použití repelenty, ale musejí si o ně říct,“ potvrdila servírka Martina Kropáčková. Ale ne všichni hosté toho využijí. „Ještě jsme si o něj ještě neřekli, jsme už imunní,“ žertoval host Martin Hrdlička. Jeho kolegovi u stolu zrovna seděl komár přímo na čele. „Každopádně jich je letos více a postřik ze začátku léta vůbec nepomohl. Mnohem účinnější by bylo sekat často trávu. Jenže to už nikdo nedělá. Doba, kdy tady měli lidé králíky, je pryč,“ zlobí se návštěvník zahrádky Miroslav Rusek.

O tom, že první zadýmení aerosolem nebylo účinné, ví i vedení města. „V Černovíře a Chomoutově ho budeme muset zopakovat, zatím tomu ale nepřálo počasí,“ uvedl náměstek primátora Svatopluk Ščudlík. Zatímco místní tvrdí, že původní postřik se za vysokého tlaku vyfoukal vzhůru do nebe, Ščudlík upozorňuje, že se komáři schovali v trávě.

Útokům bodavého hmyzu čelí i lidé v Nových Sadech, kudy z Olomouce vytéká řeka Morava. „Kdyby to u řeky sekali a stříkali tak jako po povodních v roce 1997, tak by tady tolik komárů nebylo,“ myslí si Jarmila Piňosová.

Na zahrádce své restaurace Caruso má výhodu v tom, že ji zakrývají vojenské maskovací sítě a komáři se tam tak lehce nedostanou. Navíc hosty chrání i odpuzovače v elektrických zásuvkách. Repelenty ale hosté k pivu nedostanou. „Ty se nedávají ani v Řecku,“ uvedla Piňosová.

Vylíhnutí komárů z larev trvá přibližně dva až tři týdny. Poslední průzkum terénu, který dělali olomoučtí hygienici v druhé polovině srpna, odhalil velké množství larev nejen v Litovelském Pomoraví, ale také u Grygova. „Dodnes tam stojí na polích voda a v ní se larvám daří,“ upozornil Libor Mazánek z oddělení dezinsekce krajské hygienické stanice. Vzdálenost, kterou je komár schopný uletět za svou obětí, dosahuje přitom až deseti kilometrů. Nejaktivnější bývají v podvečer a před deštěm.

Podobně otravné jsou malé půlcentimetrové muchničky, jejichž jedovatý simulín způsobuje po kousnutí citlivým lidem a alergikům zduřelé boule. „Jejich larvám se ale nejlépe daří v tekoucí vodě, jako je Mlýnský potok, nebo ještě lépe Bystřička,“ dodal Mazánek.