Konec jedné éry. Poslední japonská firma končí s výrobou videorekordérů

Videorekordér

Videorekordér Zdroj: public domain, wikipedia

Videorekordér
ne každý videorekordér pracoval s kazetami
Videorekordér
"střeva" videorekordéru
videokazety do videorekordéru
6
Fotogalerie
Japonský ekonomický zázrak dal v průběhu osmdesátých a devadesátých let světu několik ikonických výrobků, po nichž bažila každá domácnost: kromě walkmana, barevné televize či hi-fi věže k nim patřil i VHS videorekordér. Pro mnohé to může být překvapení, ale jeho éra končí až letos.

„V roce 2015 klesla poptávka po videorekordérech na pouhých 750 tisíc kusů, a proto jsme se rozhodli ukončit jejich výrobu,“ stojí v tiskovém prohlášení firmy Funai Electric. Ta je poslední japonskou firmou, která tento typ VHS zařízení od osmdesátých let nepřetržitě vyráběla.

V dobách svého největšího rozkvětu Funai prodávala i 15 milionů kusů ročně. Vše v tvrdé konkurenci japonských gigantů, kterými byly firmy jako Matsushita Electric (nyní Panasonic), Sony, Toshiba či JVC. Tato „velká čtyřka“ se přitom přímo podílela na vývoji technologie, na níž videorekordéry pracovaly.

reakce desetiletých na archivní kousky videorekordérů jsou zábavné

Poslední továrna japonské Funai na výrobu videorekordérů ukončí produkci letos v červenci. Největší odbyt videorekordérů loni firma zaznamenala v Číně a na Blízkém východu. Od okamžiku, kdy z její výrobní linky sjel vůbec první videorekordér, uběhne třiatřicet let.