Konec světa si vymysleli mystici, uklidňují astronomové

Konec světa, ilustrační foto

Konec světa, ilustrační foto Zdroj: astro.cz

Konec světa, který v souvislosti s mayským kalendářem datují některé předovědi na letošní 21. prosinec, je podle astronomů výmyslem mystiků 20. století. Středoameričtí indiáni konec světa ani jinou katastrofu s koncem svého kalendáře nespojovali. Předseda České astronomické společnosti Jan Vondrák na tiskové konferenci řekl, že konec jednoho kalendářního cyklu nebyl pro Maye ničím víc než začátkem cyklu jiného. Astronomická společnost také vyhlásila soutěž o nejlepší vtip na téma konce světa.

Astronomové na tiskové konferenci reagovali na stále častější předpovědi konce světa dávané do souvislosti s mayským kalendářem. Nastat by měl 21. prosince 2012.

Podle Vondráka ale existuji desítky korelací srovnávající mayský a nynější evropský kalendář, které se od sebe liší o stovky let. Vondrák podezřívá ty, kdo s koncem světa kalkulují, že si vybrali konec mayského kalendáře vypočtený na 21. prosince 2012 jen kvůli zajímavému seskupení číslic.

Mnohem pravděpodobnější je podle Vondráka výpočet konce mayského kalendáře českými vědci Vladimírem a Bohumilem Böhmovými na 14. prosinec 2116. Jejich korelace totiž našla nejvíce shodných údajů o astronomických jevech, které uvádějí mayské památky a které může zpětně dopočítat astronomická věda.

Věštci konce světa rovněž přicházejí s nejrůznějšími příčinami, které k němu povedou. K těm nejméně smysluplným patří přepólování Země, seskupení planet sluneční soustavy do přímky, či zemské slapy. K těmto jevům totiž pravidelně dochází a žádné katastrofy nevyvolávají. Uvádí se také průchod Země rovinou Galaxie (mléčné dráhy). Od ní je ale Země vzdálena zhruba 20 světelných let. Za celou dobu existence lidstva se sluneční soustava posunula na své cestě kolem středu Galaxie o jednu tisícinu kruhu, takže zůstává prakticky na stejném místě.

Astrofyzik Jiří Grygar připomněl, že předpovědí konce světa existovaly v minulosti desítky. Snad nejznámější jsou proroctví starověké Sibyly nebo evropského učence Nostradama. Poznamenal, že se ani jedna nesplnila.

Hrozbou zůstávají asteroidy

Skutečnou možnou hrozbou pro Zemi je podle Grygara její srážka s asteroidem. V minulosti už k tomu došlo a jeden z asteroidů zanechal kráter v místech dnešního Mexického zálivu. Způsobil vyhynutí veleještěrů. Posledním takovým, i když menším asteroidem byl v roce 1908 pád Tunguzského meteoritu, který nezpůsobil katastrofu jenom proto, že spadl do neobydlené oblasti.

Oblohu ale podle Vondráka sledují hvězdářské teleskopy, Zemi nebezpečné asteroidy vyhledávají a vědci vypočítávají jejich dráhy. Lidstvo by včas varovali, aby bylo možné podniknout opatření k odvrácení katastrofy. Letos v prosinci ale nic takového nehrozí.