Kresba není Popelka, tvrdí bienále

Je sudý rok, a tak plzeňské galerie s podzimem rozkvétají křehkou krásou kreseb. Je tu další ročník bienále kresby.

Ojedinělá soutěž v jednobarevné kresbě přináší setkání umělců ze všech kontinentů. Od prvních krůčků v roce 1996 zájem o plzeňské bienále vzrostl zhruba sedminásobně.

Patnáct stovek kreseb

Předložené práce hodnotí porota složená z výtvarníků z mnoha zemí Evropy.

„Letošní ročník obeslalo svými pracemi 388 autorů ze čtyřiceti zemí. Porota se tak musela prokousat hromadou, která čítala úctyhodných 1494 kreseb,“ říká výkonná ředitelka bienále Gabriela Darebná. Prestižní Grand Prix pro nejlepší kresbu si letos z Plzně odvezl polský výtvarník Pawel Warchol. „A to za kresbu Abeceda Osvětimi - A. Jde o velmi detailní kresbu tuší formátu sedmdesátkrát padesát centimetrů,” dodává Gabriela Darebná. Vítězná práce bude spolu s dalšími 193 kresbami 119 autorů z 27 zemí vystavena od 7. října v Západočeském muzeu, v Univerzitní galerii a v galerii Jiřího Trnky.

Klasici i děti

Kromě soutěžní části nabízí bienále i řadu doprovodných výstav. Galerii města Plzně zaplnily zajímavé práce Stanislava Kolíbala, Avalon Business Centrum výstava Figurama a galerii Nad schody kresby studentů Ústavu umění a designu. V galerii Evropského domu je k vidění výběr z díla pravidelného účastníka plzeňského bienále Jiřího Vovsa. Ten přehlídku obesílá od roku 1998. V roce 2008 obdržel Cenu hejtmana Plzeňského kraje. Proto se organizátoři bienále rozhodli přiblížit jeho tvorbu milovníkům kresby hlouběji a uspořádali mu samostatnou výstavu. Nese název Hledání světa, hledání člověka. I v letošním roce se v rámci bienále kresby koná sympozium Plzeň prostor (nejen) pro kresbu. Uskuteční se ve čtvrtek 7. října v Západočeském muzeu. Zatímco bienále představuje mnohotvárnost evropského umění, sympozium se bude zabývat podmínkami, za nichž umění vzniká. Bude hledat odpověď na otázku, do jaké míry se v tvorbě umělců odráží současná globální ekonomická krize a rozdílná sociální situace evropských zemí. Své místo bude na sympoziu mít také česká kresba ve sbírkách galerií nebo kresba a soudobý technický pokrok.