Banán a lepicí páska. Objekt kontroverzního umělce se prodal za téměř tři miliony

Maurizio Cattelan

Maurizio Cattelan Zdroj: Profimedia.cz

Objekt s názvem Komik
Kontroverzní socha modlícího se Adolfa Hitlera od italského umělce Maurizia Cattelana se na aukci v New Yorku prodala v roce 2016 za 17,2 milionu dolarů (přes 400 milionů korun).
K dalším kontroverzním počinům patří i toaleta z osmnáctikarátového zlata v ceně zhruba milionu liber (29 milionů korun).
Další ze soch Maurizia Cattelana.
Maurizio Cattelan
6
Fotogalerie

Dílo  italského umělce Maurizia Cattelana, banán přilepený na zeď šedivou páskou, se v galerii Art Basel na floridské Miami Beach prodal za 120 tisíc dolarů (v přepočtu zhruba 2,8 milionů korun). O prodeji informoval zpravodajský server CNN.

 

 

Objekt s názvem Komik představila galerie ve středu. Je o první dílo po patnácti letech, které Cattelana představil. 

Banány mají podle vyjádření šéfa galerie asociovat globalizaci, ale také symbolizovat humor, uvedla galerie v tiskové zprávě.

„Pokaždé, když někam cestoval, vracel se do hotelového pokoje s banánem, který kvůli inspiraci pověsil na zeď," přibližuje šéf galerie. Ještě před rokem chtěl Cattelan původně vytvořit sochu ve tvaru banánu. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

The talk of the town in Miami right now is Maurizio Cattelan’s “Comedian,” a banana 🍌 duct taped to the wall. Two have already sold for $120,000 at Perrotin 😉 read more, including about the banana my husband, @nnddmmyy, hung on his dorm wall for two years, on Artnet News, link in bio @artnet @galerieperrotin @mauriziocattelan @artbasel #art #conceptualart #banana #sculpture #artbasel #artbaselmiamibeach #artbaselmiami #artfair #artgallery #artwork #whatisart #isthisart #miami #miamibeach #florida #miamiflorida #mauriziocattelan #perrotin #galerieperrotin #artist #bananapeel #ducttape #artnetnews #artcollector #vippreview #artjournalism #artjournalist #openingday #artgallery #gallery #artworld

Příspěvek sdílený Sarah Cascone (@sarahecascone),

Modely podle skutečného ovoce vytvářel nejprve z pryskyřice, posléze z bronzu. Nakonec se ale vrátil k originálu.

Objekty existují tři, první dva se prodaly za 120 tisíc. Ten poslední nabízí galerie za 150 tisíc dolarů. Ovšem bez záruky. Neexistuje totiž žádný manuál na to, jak nakládat s hnijícími banány.