Další komiksová rapsodie Daniela Clowese

Daniel Clowes

Daniel Clowes Zdroj: Profimedia

Americký komiksový autor Daniel Clowes u nás patří k nejvíce opomíjeným tvůrcům grafických románů. A to zcela neprávem, protože díla jako Ghost World, Twentieth Century Eightball či Ice Haven patří k tomu nejlepšímu, co na poli alternativního komiksu vzniklo. Nemluvě o tom, že se podle jeho děl často točí mimořádné filmy.

Především Ghost World o dvou podivných teenagerkách nepasujících do „normálního“ světa se podařilo režisérovi Terrymu Zwigoffovi přetavit v nezapomenutelný snímek. Prozatím posledním Clowesovým kouskem je Mister Wonderful. Jeho podtitul A Love Story prozrazuje, že půjde o milostný příběh, ovšem v nezaměnitelném scenáristickém i výtvarném stylu svého autora.

Clowesovy příběhy jsou do jednoho posmutnělé stejně jako jejich hlavní hrdinové. Podobně jako Enid z Přízračného světa nepasuje do standardizovaného mustru „americký teenager“, Marshallovi do kategorie běžný čtyřicátník hodně chybí. Především žena, sebevědomí, peníze a vůbec všechno, co v televizních reklamách má každý v jeho věku. Proto sedí v baru a čeká na rande naslepo, jež mu dohodili známí. Je to támhleta mladší žena, nebo naopak tamta postarší? Obě na někoho čekají. Marshallova nejistota se nerozplyne ani ve chvíli, kdy do baru vchází Natalie. Bude právě ona tou pravou?

Clowesova novinka je překrásnou ukázkou komorního komiksu, v němž obyčejní lidé prožívají obyčejné starosti. Prostřednictvím několika málo scén, úsporných dialogů a Marshallových bohatých vnitřních monologů se dozvídáme o jeho neúspěšném životě a především o jeho osobnosti. Bojácné, nejisté, ale stále ohromně lidské. Clowesův vizuální rukopis je podobně civilní, nesnaží se exhibovat. Přesto není nijak suchopárný, naopak – Marshallovy emoce a hnutí mysli autor roztomile vyjadřuje pomocí malých postaviček a jejich drobných mikropříběhů.

Mistrovství a dokonalosti Přízračného světa však Mister Wonderful přece jen nedosahuje. A to především kvůli faktu, že jde o příliš subtilní tvar. Ten lze spíše označit za příhodu či vyprávěnku než skutečný plnohodnotný příběh. Marshallův a Nataliin příběh zde možná začne (to ostatně opět vizuálně skvěle naznačuje i předsádka knihy). Mister Wonderful je ale jeho pouhou ouverturou. Neskutečně krásnou a intenzivní.

Daniel Clowes: Mister Wonderful

Nakladatelství: Jonathan Cape, 2011
Hodnocení: 80 %