Disney míří do Česka se svou streamovací platformou. Bude konkurovat Netflixu či HBO

Do Česka míří další ze streamovací platformy. Jedná se především o Disney+. HBO Go se mění na HBO Max, mělo by se tak stát v průběhu tohoto roku, odstartovat by měla i služba Paramount+.

Do Česka míří další ze streamovací platformy. Jedná se především o Disney+. HBO Go se mění na HBO Max, mělo by se tak stát v průběhu tohoto roku, odstartovat by měla i služba Paramount+. Zdroj: Autor E15

Disney míří do Česka se svou streamovací platformou Disney+. Bude konkurovat Netflixu nebo HBO.
Za Netflix lidé v Česku platí měsíčně v nejnižší sazbě 199 korun, tedy nyní asi sedm a půl eur.
HBO Go se mění na HBO Max. V Česku by se HBO Max mělo objevit už letos. Nabídne snímky studia Warner Bros. a rozlišení 4K.
HBO Go se mění na HBO Max. V Česku by se HBO Max mělo objevit už letos, nabídne i snímky studia Warner Bros.
5
Fotogalerie

Tuzemská nabídka streamovacích služeb se letos významně rozroste. Dosud nejpopulárnější streamovací platformou v Česku je americký Netflix, kterému – a zhruba desítce dalších – by měla v průběhu druhé poloviny tohoto roku začít konkurovat platforma Disney+. Mezi nově příchozí streamovací platformy se zřejmě zařadí HBO Max, který nahradí dosavadní HBO Go, nebo Paramount+, informuje Médiář.cz.

„Změna z HBO Go na HBO Max bude spolu s příchodem Disney+, které snad už konečně dorazí, nejdůležitější událostí roku. Oboje by mělo být ve třetím kvartálu, takže můžeme na podzim čekat velký souboj,“ řekl pro Médiář Tomáš Vyskočil z on-line srovnavače filmů a seriálů Filmtoro.

Disney+, který měl na začátku ledna celosvětově téměř 95 milionů předplatitelů, už oznámil, že v nabídce bude mít mimo jiné legendární seriál Simpsonovi. Ten je totiž v tuzemsku dostupný pouze na televizních kanálech. Distribuuje i produkci studií Marvel a Pixar nebo kanálu National Geographic.

V Americe a západní Evropě bude předplatné od března stát osm dolarů, zhruba tedy 200 korun. Za Netflix lidé v Česku platí měsíčně v nejnižší sazbě 199 korun, tedy nyní asi sedm a půl eur. Konkrétně však není známo, kdy přesně Disney+ dorazí do Česka, ví se jen, že by streamovací platforma měla být spuštěna ještě letos.

„Lze předpokládat, že stávajícím službám bude Disney+ konkurovat nejen zavedenými brandy, ale i prvotřídním dabingem, který bude zejména u titulů od Lucasfilmu, Marvelu a Disney/Pixaru srovnatelný s dabingem pro kina,“ doplňuje Vojtěch Kostiha, překladatel seriálu Simpsonovi a celé řady filmů od společnosti Disney.

„Vzhledem k tomu, že si čeští diváci zejména v segmentu rodinné a dětské zábavy na kvalitní český dabing potrpí, lze očekávat, že to pro ně bude jeden z rozhodujících faktorů při volbě streamovací služby,“ dodává.

Hlavními změnami u HBO bude to, že služba Max bude nabízet filmy v ultravysokém rozlišení 4K a nově uvádět i snímky z katalogu společnosti Warner Bros. – a to souběžně jako v kinech, někdy i dříve. 

„Už nyní mohou diváci sledovat tituly z produkce HBO Max na HBO Go nebo blockbustery, které odvysíláme dříve, než půjdou do kinodistribuce,“ uvedla mluvčí tuzemské pobočky HBO Pavla Brožková. Příkladem je Liga Spravedlnosti Zacka Snydera a film Wonder Woman 1984, v budoucnu by se tak mohlo stát i u velkofilmů Duna nebo Matrix 4.

K dalším placeným videotékovým službám nazývaným také VOD (video od demand) patří v Česku například Aerovod, Amazon Prime Video, DAFilms, Dramox, Edisonline, FilmBox+, iPrima nebo Voyo.cz.