KNIŽNÍ RECENZE: Průvodci na cestě do nebe nám budou holubi

Spisovatel Stephen Kelman

Spisovatel Stephen Kelman Zdroj: Repro E15 (Isifa)

Knihy byť jen nominované na prestižní Man Booker Prize vždy patří mezi jasné tipy na dobré čtení. Potvrzuje to také románový debut Stephena Kelmana Pigeon English, který v češtině vychází pod názvem Dobré ráno, Harri a jenž o cenu neúspěšně bojoval přede dvěma lety.

Čtenáře zavádí do současného Londýna, v němž pohromadě vyrůstají děti mnoha imigrantů. To je skvělá půda pro střet různých kultur, jejich vzájemného obohacování, ale také pro násilí i vraždu. Právě jedna taková vražda teenagera knihu otevírá a hlavní hrdina, dvanáctiletý Ghaňan Harri Opoku, se ji se svým kamarádem Deanem snaží vyřešit.

Tím se ale původně bezstarostný kluk dostává do střetu s Dellským gangem, do kterého původně chtěl patřit, a znepřátelí si i další rváče v okolí. Vše pozoruje holub, Harriho anděl strážný, jenž se mu snaží ulehčit drsný svět, stejně jako se jiní holubi snaží ulehčit každý sobě přidělenému člověku. Harriho holub ale dostane asi až příliš těžký úkol, aby svého chráněnce spasil.

Při psaní debutu Kelman vsadil vše na jedinou kartu – totální subjektivitu. Ta je v literatuře populární již dlouhá desetiletí, i dnes však může přinést něco kouzelného i lehce originálního. Třeba knihu Dobré ráno, Harri. Kelman čtenáře uzavírá do Harriho světa a je v naplňování konceptu důsledný. Díky tomu kniha funguje jako skvělý dokument mluvy dnešní mládeže. Pro srovnání můžeme vzít takřka jakýkoli český film či seriál, z nichž zjistíme především to, jak dnešní mladí nemluví.

Kniha o konci dětství

Harriho okolí je brutální, vulgární, což se odráží i v jeho vlastním náhledu na svět. Přesto si Harri ponechává po celou knihu určitou dětskou čistotu, spontánnost ve vyjadřování i přemýšlení. Tu radost, již v pubertě s přívalem hormonů většina z nás ztratí a nahradí ji cynismus, odstup. Je nesmírně kouzelné číst takto literárně čistě zachycený konec dětství.

Neméně sympatické je míchání všech možných vlivů, k němuž v Harrisonově hlavě dochází. Křesťanská věrouka se mísí s pravidly gangů, vlivy televizních seriálů Kriminálka, prvotních přírodních kultů, jež Harri poznal ještě v domovské Ghaně, či například pravidla obchodního domu. Vše se slévá v Harrisonův obraz světa, který je vlastně nepochopitelný a plný ošklivosti a pravidel… ale i tak se v něm dají prožít krásné chvíle. Závěr knihy, brutální a nesmyslný, pak čtenáři nepřivede šok, znechucení, zmar. Spíše upřímný smutek, jehož je v dnešním literárním (i filmovém) světě jako šafránu. Krásná kniha.

Stephen Kelman: Dobré ráno, Harri Nakladatelství: Euromedia Group, 2012 Překlad: Ladislav Nagy Hodnocení: 90 %