Knižní recenze: Snyderova Nemocná Amerika je hlubokou sondou do amerického zdravotnictví

Americký historik Timothy Snyder se ve své poslední knize zaměřil na kritiku amerického zdravotnictví.

Americký historik Timothy Snyder se ve své poslední knize zaměřil na kritiku amerického zdravotnictví. Zdroj: Anna Vackova, E15

Text nové knihy Timothyho Snydera má podobu rozsáhlé eseje, která čerpá z autorova vlastního hrůzného zážitku, kdy na přelomu let 2019 a 2020, tedy těsně před příchodem globální pandemie do USA, kvůli tristnímu pochybení lékařů ve svých padesáti letech málem zemřel.
Z nesolidární lékařské péče viní Snyder především kapitalismus, rasismus, či prezidenta Donalda Trumpa. Ačkoli Trumpova politika nepochybně bude mít na americkém nezvládnutí koronavirové nákazy svůj podíl, problémy tamního zdravotnického systému mají starší a složitější příčiny.
3
Fotogalerie

Timothy Snyder je uznávaný americký historik a přední levicový intelektuál, autor literárních bestsellerů Tyranie aneb 20 lekcí z 20. století nebo Krvavé země. Specializuje se na dějiny střední a východní Evropy. V minulosti například mistrně popsal způsob, jak se mohli nacisté a komunisté dostat k možnosti uskutečnit své zločiny. Jeho zatím poslední kniha s názvem Nemocná Amerika: Lekce o zdraví a svobodě, se však poněkud vymyká autorově dosavadní tvorbě.

Snyder v knize podrobuje kritice americké zdravotnictví, které podle něj zapomnělo na obyčejnou lidskou solidaritu a je až příliš ovládané byznysem. Snaha uzdravit nemocného člověka ustupuje zájmům farmaceutických společností a komerční medicíny.

Fakt, že většina Američanů nemá přístup ke kvalitní lékařské péči, může na základě autorova mínění za selhání USA v boji s koronavirovou pandemií. Historik vybízí k reformě zdravotnického systému a jako vzor mu předkládá fungování nemocnic v Evropské unii.

Text má podobu rozsáhlé eseje, která čerpá z autorova vlastního hrůzného zážitku, kdy na přelomu let 2019 a 2020, tedy těsně před příchodem globální pandemie do USA, kvůli tristnímu pochybení lékařů ve svých padesáti letech málem zemřel.

Snyder v sobě opět nezapře bystrého pozorovatele a přináší řadu univerzálních myšlenek a morálních apelů, s nimiž se jistě dá ztotožnit, například že bez zdraví nemá svoboda smysl.

Tentokrát se však až příliš nechal unést svými názory. Z nesolidární lékařské péče viní především kapitalismus, rasismus či prezidenta Donalda Trumpa. Ačkoli Trumpova politika nepochybně bude mít na americkém nezvládnutí koronavirové nákazy svůj podíl, problémy tamního zdravotnického systému mají starší a složitější příčiny.

Většina předkládaných argumentů není podložená akademickým výzkumem, nýbrž osobními zkušenostmi buď Snydera, nebo jeho blízkých. Některé výroky se pak zdají trochu přehnané, třeba když historik přirovnává americké nemocnice k sovětským gulagům.

Navzdory zmiňovaným nedostatkům se nicméně stále jedná o zajímavou a hlubokou sondu do prostředí amerického zdravotnického sektoru, pro Evropana nepříliš známého.

Timothy Snyder: Nemocná Amerika – Lekce o zdraví a svobodě

Vydaly: Paseka a Prostor

Hodnocení: 70 procent