Lucy Gaultová prožila jeden z nejsmutnějších příběhů

Rekordman. Irský spisovatel William Trevor (ročník 1928)
prorazil až v šestatřiceti letech a od té doby byl celkem
pětkrát nominován na prestižní Booker Prize

Rekordman. Irský spisovatel William Trevor (ročník 1928) prorazil až v šestatřiceti letech a od té doby byl celkem pětkrát nominován na prestižní Booker Prize Zdroj: man booker prize

Tragický osud Irska první poloviny minulého století nepřestává fascinovat a inspirovat. Důkazem toho jsou mistrovské knihy Sebastiana Barryho (Tajný deník či letošní On Canaan’s Side) či o generace staršího Williama Trevora. Ten patří k rekordmanům v počtu neproměněných nominací na prestižní Man Booker Prize, o niž usiloval již pětkrát. V roce 2002 s Příběhem Lucy Gaultové, který právě vychází v báječném českém překladu Viktora Janiše.

Příběh Lucy Gaultové začíná v roce 1921, kdy se parta mladých chlapců rozhodne podpálit dům jejích rodičů. Lucyin otec, bývalý voják, na ně vystřelí a omylem jednoho trefí, čímž dále posílí nevraživost lidí z nedaleké vesnice pramenící v odlišnosti náboženství. Rodiče se rozhodnou odejít z Irska, což se ale Lucy nelíbí, a uteče. Sledem nešťastných náhod se všichni domnívají, že se utopila, a odjezd rodičů to urychlí. V Irsku je již nic nedrží, chtějí zapomenout. Anglie ale není dostatečně daleko, proto pokračují dále do Francie, Švýcarska, Itálie. Nemají cíl. A vůbec netuší, že se Lucy našla, žije v jejich domě spolu se správci a touží po jediném – aby se vrátili a odpustili jí. V roce 1921 však není tak jednoduché někoho najít a poslat mu šťastnou zprávu. Lucy si proto na své odpuštění bude muset počkat desítky let.

Trevorova kniha neuchvacuje formální ekvilibristikou. Tu vůbec nepotřebuje, protože má v rukou mnohem silnější trumf – jeden z nejkrásnějších příběhů současné literatury, jehož síla pramení v tragičnosti. Lucyina tragédie je absolutní. Je si vědoma své viny a snaží se ji napravit celý život. Když se jí kupříkladu naskytne příležitost vdát se a prožít život naplno, nedokáže to. Místo toho dál trpí kvůli dětské chybě, na niž by se normálně zapomnělo za pár dní.

Trevor je mistr ve vykreslení nejniternějších pohnutek takto trpícího člověka (a to nejen Lucy, ale i jejího otce a matky). K tomu využívá netradiční styl, v němž se zcela nečekaně mísí flashbacky a ztracené naděje hlavních postav dramatu. Na druhé straně jeho styl působí snad až příliš akademickým dojmem a postrádá špetku bláznovství, jež je tak příznačné právě pro Sebastiana Barryho. Jeho romány psané většinou ich formou dokonale mísí tragédie osobní a dějinné a dávají je čtenáři zakusit s ještě větší intenzitou než Trevorovy. Přesto je Příběh Lucy Gaultové krásnou knihou a skvělým důkazem, že silné příběhy se vyprávějí i po roce 2000.

William Trevor: Příběh Lucy Gaultové

Nakladatelství: Mladá fronta, 2011
Překlad: Viktor Janiš
Hodnocení: 90 %