Nejslavnější manga světa si titul zaslouží

Expresivní malba. Velké
emoce, které hlavní hrdina
Naruto prožívá, podtrhuje
vyhrocený vizuální styl

Expresivní malba. Velké emoce, které hlavní hrdina Naruto prožívá, podtrhuje vyhrocený vizuální styl

Kouzelnická škola? Otřepané klišé. Ale taková škola pro nindži jako v japonském komiksovém fenoménu Naruto, kterého se celosvětově prodalo téměř 300 milionů výtisků, to je jiná třída. Série Naruto vychází od roku 1999 dosud a je jednou z nejoblíbenějších mang světa.

Masaši Kišimoto si zvolil vděčný žánr shonen mangy zacílené na chlapce od deseti let. Na rozdíl od západního teenagerského komiksu ovšem Japonci nepřestávají s jeho četbou po dosažení 18 roku, ale rekrutují se ze všech generací. Dobrá shonen manga si totiž svou širokou přístupnost nezískává jednoduchostí, ale čirou zábavností a vyváženým poměrem humoru a akce. Naruto je ukázkový příklad.

Stejnojmenného hlavního hrdinu potkáváme v okamžiku, kdy nad svou rodnou vesnicí znesvěcuje obří kamenné tváře zasloužilých nindžů nápadně podobných americkým prezidentům z monumentu v Mount Rushmore. Nepříliš moudré, zvlášť uvážíme-li, že jako student nindžovské školy je nejhorší ve třídě a závěrečné zkoušky za dveřmi. Navíc když krom lumpáren má i neskromný cíl: stát se nejlepším bojovníkem vůbec.

První kniha především uvádí jednající postavy a základní dějové rozvržení. Přesto hned v první kapitole jde o život a emoce tryskají na všechny strany. Naruto nemusí mít složitou zápletku, ale zatraceně dobře ví, jak vyprávět příběh. Akční složka je vizuálně i formálně zvládnuta na výbornou. Bojové sekvence vyvolávají pocit skutečného pohybu a nápaditě využívají šílené nindžovské techniky k chytrým a chytlavým akčním scénám. Rovnocenným partnerem jim jsou úderné vizuální vtipy, které skvěle řetězí a gradují.

Zároveň ale neopomíjí typicky japonskou schopnost vložit do příběhu notnou dávku patosu a skutečných emocí, jež působí zcela přirozeně a vhodně. U Naruta se to většinou týká jeho osamělosti (je sirotek), o níž postavy neváhají mluvit zpříma a k věci. Přidejme obsahově uměřenou, ale energickou hru kolem citových trablů školní mládeže a množství překvapivých dějových zvratů ve všech rovinách vyprávění. To završuje pečlivě vypravená česká verze a s dvouměsíčními odstupy plánované vydávání dalších dílů, díky čemuž si sérii budeme moci užít, jako bychom byli nefalšovaní Japonci.

Masaši Kišimoto: Naruto 1

Nakladatelství: Crew, 2011
Překlad: Jan Adamčák
Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce