Nejsledovanější seriál Netflixu Tiger King může přihrát jeho aktérovi Trumpovu milost

Hlavní postava dokumentární série Joe Exotic.

Hlavní postava dokumentární série Joe Exotic. Zdroj: Netflix

Hlavní postava dokumentární série Joe Exotic.
Hlavní postava dokumentární série Joe Exotic.
Hlavní postava dokumentární série Joe Exotic.
Hlavní postava dokumentární série Joe Exotic.
Carole Baskinová v Big Cat Rescue.
10
Fotogalerie

Gay, Gun, Crazy, Redneck. Tak o sobě mluví muž s „uměleckým“ jménem Joe Exotic. Hlavní hrdina dokumentárního dramatu Král tygrů. Ten je aktuálně nejsledovanějším seriálem streamovací služby Netflix. I v Česku. A o čem Tiger King je? Představuje bizarní svět chovatele divokých šelem, který si nyní odpykává trest 22 let odnětí svobody za pokus o vraždu a týrání zvířat.

Tiger King se velmi rychle od vydání na konci března stal v podstatě globálním fenoménem. Dokonce se uvažuje o verzi celovečerního hraného filmu. Sedmidílná minisérie v sobě nese několik prvků, díky jejichž kombinaci lze směle tvrdit, že něco podobného tu ještě nebylo. Nájemná vražda, užívání drog, nelegální obchod s exotickými zvířaty, zmizelí podnikatele, sebevražda, všudypřítomná FBI a také polygamní manželství stejného pohlaví.

Producent a režisér Eric Goode věnoval sérii pět let, protože prý „kdesi v Oklahomě narazil na podivného vidláka, který se rád natáčí a chová dvě stovky exotických šelem“. Situaci zasadil do širšího kontextu problémů a souvislostí chovu divokých zvířat, o čemž ví své i česká veřejnost. Před asi dvěma roky hýbala Českem kauza kolem chovatele šelem Ludvíka Berouska a jeho kontaktů z řad preparátorů, zpracovatelů masa a dalších, kteří s mrtvými kusy exotické zvěře nelegálně obchodovali. 

V USA jde o masovější koníček. Žije tam údajně v zajetí až deset tisíc velkých koček, což je více, než kolik jich žije ve volné přírodě na celém světě. 

Joe

Goode dává ve své minisérii divákovi dostatečný prostor pro vlastní názor, zároveň má show velmi rychlé tempo a v každém díle dochází ke zboření konstruktu z předchozí epizody. Po vzoru několika dalších seriálů z dílny Netflix tvůrci pracují s archivním materiálem a také dotvářejí situaci pomocí rozhovorů s aktéry. Z poslední doby si producenti podobně posvítili třeba na Bikrama Choudhuryho zakladatele specifického stylu jógy, takzvané bikram jógy, ve filmovém projektu Bikram: Jogín, guru, predátor. 

Goode těží z neutuchající touhy po slávě hlavního aktéra, který kvůli své popularitě neváhá kandidovat na vysoké politické funkce a na veřejnosti svým potenciálním voličům rozdává kondomy se svým portrétem. 

Hlavní postavou série je excentrický chovatel velkých šelem, který si říká Joe Exotic. Joe provozuje v Oklahomě G.W. Zoo, kde chová téměř dvě stovky tygrů, lvů a dalších zvířat. Pracuje s lidmi na okraji společnosti, pro které je bydlení v přívěsu a něco málo přes sto dolarů týdně za nonstop dřinu, to nejlepší co je v životě potkalo. 

Dobro proti zlu

Hlavní linka seriálu je pak ještě peprnější. Spor mezi Exoticem a jeho rivalkou Carole Baskinovou, která vede organizaci Big Cat Rescue, kde se stará o velké šelmy, které v její stanici mohou poklidně dožít. Carole bojuje za zákon, který by upravil podmínky chovu velkých šelem a Exotic je samozřejmě proti. 

Z počátku dokument působí jako klasické zobrazení boje dobra proti zlu. Ovšem Tiger King postupně odkrývá další komplikované vedlejší linky. Dlouhotrvající konflikt a táhlé soudní jednání mezi Exoticem a Baskinovou vyvrcholí objednáním nájemné vraždy. Paradoxně tento okamžik působí v kontextu celé show v podstatě přirozeně, protože přání smrti zazní v sérii tolikrát, že je pouhou otázkou času, kdy a hlavně kdo přikročí k dalšímu kroku.

Goodemu se podařilo proniknout do unikátní sociální bubliny. Snímek ukazuje podrobně několik obchodních modelů s exotickými zvířaty, které jsou velmi alarmující. V době pandemie vznikl ještě jeden prémiový díl, který byl vedený formou rozhovorů s několika hlavními aktéry série, kterým popularita Tiger Kinga značně změnila život. 

Aktuálně Exotic, občanským jménem Joseph Maldonado Passage, za své činy pyká. Konkrétně tak, že byl v roce 2018 odsouzen k dvaadvaceti letům odnětí svobody. Díky popularitě seriálu teď leží na stole amerického prezidenta Donalda Trumpa žádost o milost, který její udělení zvažuje. Respektive nechal se slyšet, že „se na to podívá”.