Pět letních hudebních festivalů v cizině, které můžete okusit na vlastní kůži

Pol'and'Rock Festival, pro který se vžilo označení polský Woodstock, se letos konat bude, i když jen pro dvacet tisíc osob. Podmínkou jsou absolvované očkování a pravidelné testy.

Pol'and'Rock Festival, pro který se vžilo označení polský Woodstock, se letos konat bude, i když jen pro dvacet tisíc osob. Podmínkou jsou absolvované očkování a pravidelné testy. Zdroj: Reuters

Pol'and'Rock Festival, pro který se vžilo označení polský Woodstock, se letos konat bude, i když jen pro dvacet tisíc osob. Podmínkou jsou absolvované očkování a pravidelné testy.
Pol'and'Rock Festival, pro který se vžilo označení polský Woodstock, se letos konat bude, i když jen pro dvacet tisíc osob. Podmínkou jsou absolvované očkování a pravidelné testy.
Pol'and'Rock Festival, pro který se vžilo označení polský Woodstock, se letos konat bude, i když jen pro dvacet tisíc osob. Podmínkou jsou absolvované očkování a pravidelné testy.
Metalový festival Wacken Open Air v Německu se také uskuteční, byť ve značně omezené formě.
Své brány by měl otevřít i anglický Isle of Wight. Jeho konání však bylo o tři měsíce odloženo.
14
Fotogalerie

Koronavirová krize loni krutě osekala letní festivalovou sezonu a zatím se zdá, že ani ta letošní o mnoho bohatší nebude. Na příští rok byl odložen například multižánrový Votvírák, rockový Mighty Sounds či metalový Masters of Rock. „V Česku to bude spíše o menších akcích, nečekaných iniciativách a hlavně si tuzemské kapely zajedou zahrát do většiny menších i větších obcí,“ potvrzuje David Gaydečka, organizátor pražského Metronomu. Hudební nadšenci nicméně mohou vyrazit do zahraničí, kde je nabídka o něco pestřejší. 

„Ucelené informace týkající se jednotlivých států nemáme, ale podle rámcových zpráv se třeba ve Spojených státech rozbíhají velká koncertní turné bez jakýchkoli omezení. Je tedy otázkou, proč naši vládní představitelé mají neustále pocit, že je nutné kulturu regulovat jako potenciální zdroj nákazy,“ zlobí se organizátor festivalu České hrady Michal Šesták.

Pandemie nicméně výrazně omezila i počet kulturních událostí v jiných evropských zemích. Zrušení se nevyhnulo populárnímu Sziget Festivalu v Budapešti nebo francouzskému Hellfestu. Nekoná se ani jeden z největších festivalů světa, anglický Glastonbury, kterého se každoročně účastní kolem dvou set tisíc návštěvníků. 

Nedávno odložené rozvolňování anticovidových opatření ve Velké Británii uvrhlo do nejistoty pořadatele i potenciální návštěvníky pěti tisícovek koncertů za půl miliardy liber, tedy skoro patnáct miliard korun, napsala minulý týden BBC

Přesto se dá několik set kilometrů za hranicemi České republiky najít řada akcí, které se navzdory přetrvávajícím omezením plánují. O pěti nejzajímavějších informujeme podrobněji:

1. Exit Festival

Kde: Novi Sad, Srbsko

Kdy: 8. až 11. července

Na převážně tanečním festivalu vystoupí třeba DJ Snake, Eric Prydz či Boris Brejcha. Díky tomu, že Srbsko má už plně naočkováno přes 35 procent populace, neočekávají se žádná výrazná omezení této akce. Pořadatelé se dokonce chlubí na webových stránkách, že odložení festivalu je nepravděpodobné. Podmínkou pro vstup do země, a tím pádem i na festival, je negativní PCR test nebo potvrzení o absolvovaném očkování.   

2. Les Vieilles Charrues

Kde: Carhaix, Francie

Kdy: 8. až 18. července

Zrušení neoznámil ani multižánrový Les Vieilles Charrues. Největšího francouzského hudebního festivalu se v roce 2019 zúčastnilo kolem 270 tisíc lidí. Letos to bude zcela určitě mnohem méně, neboť tamní vláda povoluje venkovní akce jen do pěti tisíc osob. Návštěvníci starší jedenácti let se navíc budou muset kromě vstupenky prokázat také očkovacím certifikátem nebo negativním testem na koronavirus mladším 48 hodin.   

3. Pol'and'Rock Festival

Kde: Letiště Makowice-Płoty, Polsko

Kdy: 29. až 31. července

„Polský Woodstock“, jak se tento nekomerční festival dříve nazýval, v minulosti přilákal stovky tisíc návštěvníků. Pro letošní 27. ročník byly potvrzeni slavní účinkující, jako jsou americké kapely Limp Bizkit a Dropkick Murphys. Interpreti se ovšem tentokrát budou muset smířit s daleko nižší účastí. V tuto chvíli mohou pořadatelé umožnit vstup dvaceti tisícům naočkovaných lidí. Jejich počet a podmínky se mohou změnit v závislosti na měnících se opatřeních polské vlády.

Pol'and'Rock Festival zároveň poprvé v historii nebude zdarma. Prodané lístky pomohou organizátorům monitorovat, kolik lidí se v areálu pohybuje a také pokrýt náklady na testování účastníků. Ti, kteří do Polska vyrazit nemohou, každopádně nemusejí věšet hlavu. Sledování koncertů bude letos dostupné i v online formě.             

4. Wacken Open Air

Kde: Wacken, Německo

Kdy: 16. až 18. září

Největší heavymetalový festival na světě a zároveň jeden z největších německých festivalů, který se koná pod širým nebem, byl původně pro letošek zrušen. Zakladatelé Wackenu Thomas Jensen a Holger Hübner však nakonec uspořádají skromnější verzi. O počtu povolených účastníků pořadatelé stále jednají s vládou Šlesvicko-Holštýnska. Momentálně se počítá zhruba s dvaceti tisíci návštěvníky namísto obvyklých osmdesáti tisíc. Fanoušky nicméně jistě potěší, že účast přislíbila většina hlavních hvězd, jako jsou kapely Nightwish, Powerwolf, Blind Guardian či zpěvačka Doro Peschová.     

5. Isle Of Wight Festival

Kde: Newport, ostrov Wight, Velká Británie    

Kdy: 16. až 19. září    

Kulturní událost s více než padesátiletou historií se měla uskutečnit v červnu. Nepříznivý pandemický vývoj v Británii sice donutil pořadatele festival o čtvrt roku odložit, jsou však přesvědčeni, že zářijový termín se jim podaří dodržet. „V následujících měsících budeme sledovat ostatní eventy, které se konají před námi, a učit se z nich,“ řekli organizátoři BBC. Na festivalu zahrají například francouzský DJ David Guetta, britský hudebník Liam Gallagher nebo hudební skupiny Snow Patrol a Duran Duran.