Recenze filmu: Bezstarostná dívka prosta klišé

Snímek z francouzského filmu bezstarostná dívka.

Snímek z francouzského filmu bezstarostná dívka. Zdroj: Ad Vitam

Snímek z francouzského filmu bezstarostná dívka.
Snímek z francouzského filmu bezstarostná dívka.
Snímek z francouzského filmu bezstarostná dívka.
Snímek z francouzského filmu bezstarostná dívka.
Snímek z francouzského filmu bezstarostná dívka.
6
Fotogalerie

Původní název letního filmu z francouzské Riviéry Bezstarostná dívka by se dal přeložit i jako Lehká dívka. Ostatně právě tak by mnozí na plátně i před ním mohli rychle označit vyzývavou Sophii, která ráda vystavuje své opálené tělo a tráví léto aférkou s bohatým majitelem jachty.

Nový snímek francouzské režisérky Rebeccy Zlotowské se ovšem s prvními dojmy nespokojí. A účinně a provokativně zpochybňuje stereotypní představy o bezstarostnosti, nestydatosti, dominanci i emancipaci.

Sophie má mladší sestřenku, která se právě rozhoduje, co dál se sebou, a život na vysoké noze vnímá jako atraktivní pohádku. Pro ni jde o příběh o dospívání, k němuž výrazně přispěje i druhý muž na jachtě v jemném podání francouzské hvězdy Benoîta Magimela.

Slavná je ve Francii i představitelka Sophie Zahia Deharová, známá už v sedmnácti kvůli skandálu zahrnujícímu prostitutky a fotbalové reprezentanty, v jednadvaceti modelka a návrhářka spodního prádla. Tak jako ona sama, i její hrdinka v postavě barbíny skrývá nečekané hloubky, přestože sama Zahia hraje o poznání hůře než Mina Faridová, debutující v roli její sestřenky.

Zlotowská patří mezi nejaktivnější francouzské feministky a zakladatelky hnutí 50/50 směřující ke genderové rovnováze. Její film výmluvně ukazuje, jak se v její málo prudérní zemi feminismus také pojímá. Její hlavní postavy se nedají snadno zaškatulkovat, jejich vztahy ovlivňuje touha, potěšení, ekonomika i předsudky a prázdninové dobrodružství je zasazeno do reality, v níž nemizí třídní rozdíly, finanční závazky ani osobní zodpovědnost.

Snímek zažil úspěšnou premiéru v jedné z vedlejších sekcí festivalu v Cannes, města, kde se odehrává. Jeho letní atmosféra a erotičnost inspirované filmy Érica Rohmera prosakují každým záběrem, stejně jako něha, s níž se režisérka dívá na své protagonisty.

Zlotowská odmítá kohokoliv soudit, raději se snaží, abychom jim porozuměli, a nepředestírá tak před námi obvyklé drama o korupci duše rychlými penězi. Navzdory datu své české premiéry její dílo představuje ideální letní film, s lehkostí ukazující, kolik starostí vyžaduje onen kýžený bezstarostný život.

BEZSTAROSTNÁ DÍVKA (tragikomedie, Francie, 92 minut)

Režie: Rebecca Zlotowská
Hrají: Mina Faridová, Zahia Deharová, Benoît Magimel, Nuno Lopes Hodnocení: 80 %

Autorka je spolupracovnicí redakce.