Architekt, který přepíše podobu centra Prahy, získal prestižní zahraniční ocenění

"Není to budova, není to socha a není to ani umělecké dílo, i když splňuje funkci všeho, co jsem zmínil. Svým způsobem jde vlastně o kus nábytku, který se ještě bude vyvíjet," popsal Vessel Heatherwick při jeho otevření pro server Dezeen.com.

"Není to budova, není to socha a není to ani umělecké dílo, i když splňuje funkci všeho, co jsem zmínil. Svým způsobem jde vlastně o kus nábytku, který se ještě bude vyvíjet," popsal Vessel Heatherwick při jeho otevření pro server Dezeen.com. Zdroj: Thomas Heatherwick

Nejlepším unikátním architektonickým objektem se stal veřejný prostor Vessel v New Yorku.
Barokní Piccolominiho palác (Savarin) od Kiliána Ignáce Dientzenhofera v ulici Na Příkopě dal jménu celému obřímu developerskému projektu. Ten vzniká ve vnitrobloku za ním.
Projekt Savarin je umístěn přímo v sousedství pražského Václavského náměstí, které s odkazem na tradici václavských pasáží propojí s ulicemi Na Příkopě, Jindřiškou a Panskou. Zahrnuje rekonstrukci stávajících historických budov a vznik úplně nového veřejného prostoru se zelení, otevřeným prostranstvím ve vnitrobloku a komerčními plochami.
V bloku tří budov směřujících na Václavské náměstí bude umístěna pasáž s obchody a službami.
Budova orientovaná do Jindřišské ulice nabídne svůj vlastní zelený vnitroblok a několik restaurací. V druhé části s vchodem z Panské bude tržnice Time Out Market s přibližně patnácti různými gastro službami – unikátní kulinářské zážitky tak budou dostupné i pro obyvatele Prahy a za dostupnou cenu, nevzniknou další restaurace jen pro turisty.
10
Fotogalerie

Britský architekt a designér Thomas Heatherwick, který přepíše i podobu centra Prahy, získal na přehlídce World Architecture Festival prestižní ocenění stavba roku hned ve dvou kategoriích. Prohlédněte si tvorbu mezinárodně uznávaného architekta, který se ujal projektu Savarin propojujícího Václavské náměstí s okolními ulicemi.

Mezinárodní odbornou porotu zaujal londýnský projekt Coal Drops Yard, díky kterému se nevyužívané uhelné sklady proměnily na veřejný multifunkční prostor a veřejný prostor Vessel v New Yorku. Ten se stal nejlepším unikátním architektonickým objektem.

Padesát metrů vysoká kovová věž složená ze změti schodišť stojí na náměstí Nelsona Byrda Woltze na Manhattanu, vklíněná mezi mrakodrapy.

„Není to budova, není to socha a není to ani umělecké dílo, i když splňuje funkci všeho, co jsem zmínil. Svým způsobem jde vlastně o kus nábytku, který se ještě bude vyvíjet," popsal Vessel Heatherwick při jeho otevření pro server Dezeen.com.

Pod vedením Heatherwicka nyní vzniká pražský projekt Savarin, který zahrnuje rekonstrukci barokních budov, nový veřejný prostor s obchody a restauracemi nebo veřejnosti přístupné střešní zahrady. Stejně jako Vessel budou i objekty v Praze lemovány podobnými schodišti.