Slibnou detektivku sráží přímočarost

Peter de Jonge: Stíny zůstávají

Peter de Jonge: Stíny zůstávají Zdroj: E15

Po mimořádném úspěchu trilogie Milénium Stiega Larssona se nakladatelé předhánějí, kdo vydá víc ambiciózních detektivek; v ideálním případě těch, které napsal bývalý novinář. Takovým případem je i debut Petera de Jonga Stíny zůstávají, který popisuje vyšetřování vraždy mladé studentky newyorské univerzity.

Co se zprvu zdá jako rutinní případ, se postupně rozrůstá do netušených rozměrů, a místo aby se otázky postupně objasňovaly, až do samého závěru vyvstávají stále další.

Šetření se nejprve ujme detektivka O’Haraová (škoda chybného překladu jména), ale případ je jí ihned odebrán. Proto se pouští do vyšetřování na vlastní pěst, ačkoli jí to téměř jistě bude stát místo.

Stíny zůstávají jsou solidním čtivem na dovolenou pro milovníky nejrůznějších kriminálních seriálů. De Jongův debut nabídne silnou hlavní hrdinku a poměrně umně prolíná její osobní život a motivace s právě řešeným případem. Samozřejmostí jsou napětí, návštěvy zákoutí podsvětí, o jejichž existenci běžný člověk ani nechce vědět, k tomu se přidává linie o rasové korektnosti na amerických univerzitách.

De Jonge správně vsadil na přímočarost, proto jeho debut čtenář zhltne za pár hodin. Je to však dvojsečná zbraň. Kniha Stíny zůstávají sice má silnou hlavní linii, ale vedlejší jsou přehnaně potlačované až eliminované. Zmíněný Stieg Larsson právě rozehrávání vedlejších linií a falešných stop ovládal mistrně, David Fincher díky tomu z knih jistě vymáčkne brilantní filmový thriller (kterými původní snímky vskutku nebyly). Až někdo bude chtít zfilmovat de Jongův debut, vydá to maximálně na epizodu v Kriminálce New York.

Peter de Jonge: Stíny zůstávají

Nakladatelství: Knižní klub, 2011
Překlad: Tatjana Jandourková
Hodnocení: 60 %