Solidní válečný komiks s pachutí zbytečnosti

Komiks

Komiks Zdroj: Repro E15

Komiksový scenárista Garth Ennis patří mezi nejvýraznější tvůrce grafických románů posledních desetiletí. Kromě tradičních superhrdinských děl se věnuje také alternativním komiksům, v nichž ale často popouští svou fantazii přinejmenším stejně jako u SpiderMana či Hulka. Proslulá je jím vytvořená série Preacher a na knižní pulty se nyní dostávají také první příběhy jeho nové řady Bitevní pole.

Pro běžné čtenáře komiksů dílo asi překvapivé, protože se odehrává za druhé světové války a nadpřirozeného v něm není zhola nic. Naopak, připravte se na velkou dávku realismu. První kniha, kterou BB art nyní vydává, nabídne tři zcela uzavřené příběhy odehrávající se na různých bitevních polích nejkrvavějšího válečného konfliktu dějin. Ale ačkoli Ennis zcela opouští od superhrdinských klišé, normality zde mnoho nečekejte.

Stránky jsou prodchnuty válečným šílenstvím, jedna extrémní situace střídá druhou. Uprostřed toho Ennis znovu zkoumá, kam až je člověk schopen zajít, aby nepropadl šílenství a zachoval si alespoň nějaké známky lidskosti. Znalce Ennisova díla pak jistě nepřekvapí, že téměř všichni jeho hrdinové nic takového nedokážou a nakonec podlehnou.

Základní stavební kámen komiksů, tedy střet dobra se zlem, pak v Bitevním poli nabývá překvapivých rozměrů. Hned v úvodním příběhu Noční čarodějnice Ennis paralelně vypráví dvojici osudů – německého vojáka, kterému se tažení do Ruska příliš nezdá, a vojenské pilotky, jež vymyslí způsob tichého ostřelování německých pozic. Ennis ani jedné z postav nestraní, představuje je jako obyčejné lidi uprostřed podivné situace. Ačkoli ideologické fráze nechá zaznít, ideologii neřeší, celý konflikt překládá do úrovně jedince.

Komiks prohraje v nerovném boji s filmy a počítačovými hrami

Stejně tomu je i v nejlepším příběhu první knihy, Drahý Billy. V něm hrdinka píše dopis na rozloučenou svému milenci a konečně se v něm zpovídá ze svého znásilnění japonskými vojáky a její následné pomsty. Působivý osud zlomené ženy funguje nejlíp asi i proto, že se neodehrává na skutečném bitevním poli a nemusí se spoléhat na velkolepé akční scény. Naopak jeho intimita, tragika i dojemnost čtenáře pohltí od prvních vět a nepustí až do smutného finále. Závěreční Tankisti se znovu odehrávají v Evropě a prostřednictvím jedné osádky tanku pronikáme kontinentem po Dni D.

Každý příběh nakreslil jiný umělec, ale Ennisův rukopis jim dodává ucelenost. Přesto se nelze zbavit dojmu, že takto koncipované dílo je do určité míry zbytečné. Snaží se naplnit stejné estetické potřeby jako akční filmy a válečné počítačové hry. A ve srovnání s nimi komiks vždy prohraje, protože se v něm čtenář nemůže tak cele zapojit a „utopit“.

Garth Ennis a další: Bitevní pole Nakladatelství: BB art, 2013 Překlad: Martin Verner Hodnocení: 70 %