Stan Lee vytvořil slavné superhrdiny, jejich globální úspěch ho ale minul

Stan Lee

Stan Lee Zdroj: Profimedia

Záběry z komiksového filmu Avengers: Infinity War.
Záběry z komiksového filmu Avengers: Infinity War.
Záběry z komiksového filmu Avengers: Infinity War.
Záběry z komiksového filmu Avengers: Infinity War.
14
Fotogalerie

Tvůrce Spider-Mana a dalších superhrdinů zažil v 90. letech jednu z nejpodivnějších tržních bublin. Miliardový úspěch zfilmovaných komiksů ale promarnil, píše Bloomberg.

Stan Lee pomohl vytvořit nejslavnější postavy západní populární kultury. Povedlo se mu to hlavně díky tomu, že jeho hrdinové jako X-Men nebo Avengers měli nejen zářivé kostýmy a superschopnosti, ale i zajímavou osobnost. Jeho cesta od komiksového tvůrce až po veřejnou tvář zábavního čtyřmiliardového giganta ale také  ukazuje kontrast ohromných filmových tržeb a slabého prodeje tištěných komiksů.

V 60. letech se Lee díky titulům jako Fantastická čtyřka nebo Neuvěřitelný Hulk stal jedním z nejsnáze rozpoznatelných komiksových tvůrců, byl skoro stejně slavný jako legendární Alfred Hitchcock. Zároveň ale za svou práci nedostal pořádně zaplaceno. Zařadil se tak po bok tvůrců konkurenčního Supermana, kteří práva na „muže z oceli“ prodali za 130 dolarů.

Vlny spekulací, které zaplavily komiksový svět v 80. a 90. letech, pak donutily i Leeho litovat, že za své výtvory nikdy nedostal spravedlivý podíl. V roce 2016 řekl, že měl být chamtivější. Během svého života totiž za své postavy získal uznání, ale nikdy je opravdu nevlastnil. Z pohledu dnešních miliardových tržeb komiksových filmů pak moc nevydělal ani prodejem práv filmovému byznysu. V roce 1998 je totiž prodal za „pouhých“ 10 milionů dolarů.

90. léta byla desetiletím vzestupu komiksového průmyslu. Moderní generace umělců revitalizovala známé superhrdiny pro další čtenáře. Marvel ale nedokázal silnou dekádu pořádně využít.

Cena akcií společnosti spadla ze 30 dolarů na téměř nulu, v roce 1996 byla donucena podat návrh na konkurz. Ani sběratelské edice a první čísla známých komiksů nedokázaly oslovit bohaté kupce, což nakonec donutilo Leeho k prodeji filmových práv, takže z nich nedokázal dostat víc peněz. Nedlouho po krizi začal zlatý věk zfilmovaných komiksů, postavy a mechandis okolo nich začaly vydělávat miliardy dolarů, ale většina z nich už šla filmovému studiu Disney, které marvelovskou filmovou divizi koupilo v roce 2009.

A jsou to právě filmová studia, kdo na komiksech nejvíc vydělává. Obchody s tištěnými komiksy zatím zavírají a i Leeovy slavné postavy bojují o přežití v papírové podobě.

Lee, původním jménem Stanley Martin Lieber, vyrůstal jako potomek rumunských emigrantů na rodném Manhattanu ve skromných poměrech. Začínal jako příležitostný herec a autor nekrologů. První pracovní příležitost v oboru dostal v roce 1939, kdy u firmy Timely Comics pracoval za osm dolarů týdně jako poslíček.

Ve filmech od Marvelu se stále objevoval alespoň v malých rolích, naposledy hrál řidiče školního autobusu v Avengers: Infinity War a pravděpodobně se objeví i v dalších filmech, protože scény s ním jsou předtočené.

Zemřel v úterý v Los Angeles, bylo mu 95 let.