Ledové království Vatnajökull na Islandu. Led dosahuje tloušťky až jednoho kilometru

Útroby ledovce Vatnajökull, který je součástí národního parku Vatnajökull.

Útroby ledovce Vatnajökull, který je součástí národního parku Vatnajökull. Zdroj: profimedia.cz

Útroby ledovce Vatnajökull, který je součástí národního parku Vatnajökull.
Útroby ledovce Vatnajökull, který je součástí národního parku Vatnajökull.
Islandský národní park Vatnajökull
Islandský národní park Vatnajökull
Islandský národní park Vatnajökull
32
Fotogalerie

Island vypadá pro mnohé turisty jako ráj. Přitahuje je drsná, bezlesá krajina pokrytá ledem a černými skalisky. Jedním z míst, která se v nejřidčeji zalidněném státě Evropy nacházejí, je národní park Vatnajökull. V něm leží i stejnojmenný ledovec, který stojí za prozkoumání. 

Vatnajökull je největším ledovcem ostrovní země. Rozléhá se na ploše více než osmi tisíc kilometrů čtverečních a zabírá tak osm až deset procent plochy Islandu. Jeho součástí je i dvacet ledovcových splazů, pohyblivých mas ledu nebo směsi ledu a sněhu.

Ledovec leží v poměrně velkých nadmořských výškách od 1700 po více než 2000 metrů nad mořem. Na jeho jižní hranici se nachází nejvyšší hora Islandu Hvannadalshnjúkur s výškou 2109,6 metru. 

Pod masivním ledovým příkrovem Vatnajökullu leží také jeden z nejaktivnějších a největších islandských vulkánů Grímsvötn. Naposledy na sebe upozornil v roce 1934, kdy explodoval. Síla výbuchu prorazila 200 metrů tlustý ledový krunýř a vytvořila kráter o šířce několika kilometrů. 

Kromě Grímsvötnu jsou pod ledem schovány i další tři menší vulkány na severním, jižním a na jihozápadním okraji Vatnajökullu. 

Samotný ledovec Vatnajökull není jediným lákadlem pro cestovatele z celého světa. Fascinující podívanou nabídne i příroda stejnojmenného národního parku. Vznikl spojením dvou národních parků Skaftafell a Jökulsárgljúfur v roce 2008. Loni v červenci se dokonce dostal na seznam světového dědictví UNESCO.

S rozlohou téměř patnácti tisíc kilometrů čtverečních je to druhý největší národní park v Evropě. Jeho název je spojením islandských slov Vatna (voda) a jökull (ledovec). V krajině lze kromě ledovců spatřit i vodopády.

Oblast je jen velmi řídce osídlena zejména kvůli jevu jökulhlaup. Sopečná aktivita pod ledovcem totiž způsobuje prudké záplavy, které kromě velkého množství vody přinášejí balvany, štěrk a led. 

Podívejte se do útrob ledovce Vatnajökull i do přilehlého národního parku: