Leukerbad – největší lázně švýcarských Alp

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Libor Budinsky

Kabinka visuté lanovky prudce stoupá, tisíc metrů výškového rozdílu překoná za pár minut. Z vrcholu kolmé stěny je neuvěřitelný pohled do údolí obkrouženého vysokými vrcholy. Podobných výhledů sice najdete v Alpách desítky, ale Leukerbad má v záloze jeden velký trumf. Ze skal tu tryská vydatný horký pramen, který je plný léčivých minerálů.

Smrtonosné laviny

O léčivých silách horkého pramene s teplotou 51 stupňů Celsia se vědělo už od 12. století, ale k rozvoji Leukerbadu, který leží ve výšce 1400 metrů nad mořem, došlo až na začátku 16. století, kdy se zde začaly stavět první lázeňské domy a hotely. Nebylo to však jednoduché. Vesnička je totiž doslova přilepena ke kolmým alpským stěnám a zimu co zimu její obyvatele strašily smrtonosné laviny. „Několikrát vesnici srovnaly se zemí, přičemž v roce 1518 smetla lavina všechny domy a vyžádala si 61 mrtvých. V 17. století vesnici zasáhlo dokonce sedm ničivých lavin. Nebezpečí pominulo až v roce 1829, kdy radnice nechala vystavět protilavinovou zeď,“ vysvětluje místní průvodce David Kestens.

Horké prameny, ze kterých každý den vytéká na čtyři miliony litrů léčivé vody, mají pro vesnici doslova klíčový význam. „Než jsou dovedeny do třiceti termálních bazénů, v nichž stačí teplota vody pod 40 stupňů, musí se trochu zchladit, a tak se využívají ke kompletnímu vytápění zdejších domů a hotelů. Prudký proud vody také zásobuje zdejší hydroelektrárnu, takže z hlediska energií je Leukerbad soběstačný. To je naše obrovské bohatství,“ chlubí se David Kestens.

Jen pro zdatné a zkušené lezce je určena vzdušná ferrata vedoucí na vrchol Daubenhorn. Naopak pro každého kilometrová procházka termálním kaňonemJen pro zdatné a zkušené lezce je určena vzdušná ferrata vedoucí na vrchol Daubenhorn. Naopak pro každého kilometrová procházka termálním kaňonem|Libor Budinsky

Terénní koloběžka

Leukerbad nabízí unikátní kombinaci aktivní dovolené a příjemné relaxace. Za jeden z nejkrásnějších zážitků považuje David sjezd z vysokých hor na terénní koloběžce – nejprve vyjedete lanovkou z Leukerbadu na vrcholek Torrent a pak se řítíte na robustním stroji s koly jako u malé motorky a s perfektními brzdami divokými stezkami dolů. Adrenalinová jízda trvá hodinu (převýšení je tisíc metrů) a nabízí nezapomenutelné zážitky, třeba průjezd jeskyní.

Na sportovně založené jedince čeká v Leukerbadu vyhlášená vzdušná ferrata vedoucí na vrchol Daubenhorn. Skládá se z 200 metrů žebříků a dvou tisíc metrů železného drátu, ke kterému se lezci jistí. Je určena jen pro zkušené a fyzicky zdatné lezce a její zdolání zabere podle kondice a zkušeností šest až osm hodin. Naopak úplně pro každého je kilometr dlouhá procházka atraktivním termálním kaňonem.

Obrovskou výhodou Leukerbadu jsou minimální vzdálenosti – všechno je při ruce, lanovky, lázně či dokonale vybavené sportovní centrum, vše je od sebe vzdáleno maximálně pět minut. Ve sportovním centru si můžete půjčit speciální elektrická kola, která vydrží několik hodin velmi účinně „pomáhat“ při šlapání a i v náročném horském terénu si zajezdíte jako po rovince.

Vedle nabídky řady lázeňských procedur a třiceti termálních bazénů můžete v Leukerbadu vyzkoušet adrenalinový sjezd na terénních koloběžkách s převýšením tisíc metrůVedle nabídky řady lázeňských procedur a třiceti termálních bazénů můžete v Leukerbadu vyzkoušet adrenalinový sjezd na terénních koloběžkách s převýšením tisíc metrů|Libor Budinsky

Lázně pro naháče

Největší předností Leukerbadu jsou samozřejmě již zmíněné termální lázně. Ze zdravotního hlediska stačí ve vodě strávit 30 minut, ale většina hostů zůstává v lázních alespoň dvě tři hodiny. Za vyzkoušení stojí Burgerbad s deseti bazény a dvěma skluzavkami (je určen hlavně pro rodiny s dětmi). Pokud chcete mít více soukromí a klidu, navštivte elegantní Lindner Alpentherme, kde můžete ležet v nádherném venkovním bazénu a kochat se okolními vrcholky Alp. V Lindner Alpentherme mají navíc jednu nezapomenutelnou atrakci, kterou si rozhodně nenechejte ujít.

Během dvou hodin v římských lázních absolvujete celkem deset procedur, a to v přesném čase a pořadí. Začíná se rozehřátím ve dvou saunách, pak následuje peeling a masáž (není to ovšem nic pro stydlivky, při všech procedurách jsou klienti úplně nazí). Poté následuje polehávání v několika bazénech či vířivkách s léčivou vodou. A když už se zdá, že se vše blíží ke zdárnému konci, čeká na klienty šok. Na minutu musí skočit do bazénu s vodou o teplotě pouhých 12 stupňů (ale když to vzdáte ve třetině, nikdo vám hlavu neutrhne, celou minutu tu stejně vydrží jenom blázen). Poté už následuje půlhodina dlouhé relaxace, během níž doslova cítíte, jak ze svalů i mysli mizí veškeré napětí a do těla vstupuje nová energie.

ilustrační fotoilustrační foto|Libor Budinsky

Užitečné informace

Kolik to stojí

Nemusíte bydlet v hotelu. V Leukerbadu je třikrát více postelí v apartmánech, které vyjdou samozřejmě levněji. Cena pro dva na týden začíná zhruba na osmi tisících korunách. A jaké jsou další ceny? Třeba sjezd na terénních koloběžkách vyjde na 300 korun na osobu, dvouhodinová procedura v římských lázních s krátkou masáží stojí 1500 korun. Švýcarské víno pořídíte ve vinotéce za 400 korun, v restauraci je zhruba dvakrát dražší. Hlavní jídlo v restauraci vás přijde na 400 až 600 korun.

Co ochutnat

Ve Švýcarsku musíte samozřejmě ochutnat fondue a raclette, které se zde připravují z vynikajících sýrů a jsou opravdu lahodné. V kantonu Valais, kam patří i Leukerbad, navíc připravují výtečné pečené brambory se sýrem a také lahodnou sušenou hovězí šunku.

Co navštívit

Udělejte si výlet do vesničky Albinen, která je vzdálená šest kilometrů od Leukerbadu. Starobylá osada plná dřevěných domů patří mezi švýcarské národní památky. Zde se můžete zastavit ve vyhlášené restauraci s poněkud krkolomným názvem Godswaergjistubu, kde usednete za stůl v dřevěné místnosti pocházející z roku 1636. Restaurace byla zařazena mezi prestižní podniky Best swiss gastro, majitelka chodí na byliny do hor a vaří se tu jako za časů švýcarských babiček (třeba kopřivový krém či řízek plněný sýrem a sušenými meruňkami). V nabídce nechybí ani vyhlášené víno Petite Arvine.

Autor je publicista