Líba Drdáková a Lucia Havlíková: Ženy a ženšen

Líba s Luciou mají v plánu zařadit Kombe do nabídek kaváren a restaurací

Líba s Luciou mají v plánu zařadit Kombe do nabídek kaváren a restaurací Zdroj: Petr Hricko

U čaje Kombe se doporučuje pít 2 až 3 šálky denně. Koupit jej můžete online a ve vybraných lékárnách.
2
Fotogalerie

Hluboko v hornatých korejských lesích roste už od starověku kořen ve tvaru lidské bytosti. Ženšen obsahuje až 180 člověku prospěšných látek. K nám ho dováží farmaceutka a divadelnice.

V Česku ženšen pravý, známý také pod označením korejský, bohužel vypěstovat nemůžeme. Bez té pravé půdy a klimatických podmínek by neúčinkoval. Proto se před dvěma roky doktorka farmacie Lucia Havlíková spolu s Líbou Drdákovou, členkou divadla Sklep, rozhodly dovážet z Koreje do Česka granulovaný ženšenový nápoj s prostým názvem Kombe, což v korejštině znamená „na zdraví“.

Účinky ženšenu pravého jsou známy od 4. století před naším letopočtem, zápisy z tohoto období dokumentují tento kořen jako velmi účinný lék a tonikum pro prodloužení života. Nejstarší dochovaná kniha tradiční čínské medicíny Shen Nung Pen ts’ao ching uvádí, že nejkvalitnější ženšen pochází z korejského království Kogurjo. Dá se pěstovat pouze ve třech oblastech mezi 33. a 48. rovnoběžkou, na Korejském poloostrově, v chladných pobřežních oblastech Maritimské provincie na Sibiři a v Mandžusku. Podle Korejců je právě jejich země díky dostatku dešťů v létě a správným průběhem teplot v zimě ideální pro pěstování ženšenu, který se na tamních svazích vysazuje do řádků orientovaných na severovýchod. Důležité je i částečné zastínění stejně jako absence umělých hnojiv.

„Rok a půl jsme zkoušely různé nálevy, než jsme našly ten pravý. Některé byly opravdu silné a ne úplně chutné. Jako Evropané nejsme na tu zemitou hořkosladkou chuť příliš zvyklí,“ přiznává Líba. Kombe má ale velmi jemnou sladkou chuť díky jujubě a glukóze, která zároveň působí jako konzervant a stabilizátor. Jujuba, které se také říká čínská datle, je stejně jako ženšen adaptogen, tedy rostlina, která ani ve velkém množství není toxická, jako lék nepůsobí jen na jednom místě a má schopnost udržovat rovnováhu hormonů a imunitního systému.

„Čínská medicína tradičně spojuje rostliny, které vykazují adaptogenní vlastnosti. Tam totiž platí, že jedna plus jedna jsou tři. Dochází k zesílení účinku. Číňané spojují ženšen s jujubou už víc než tisíc let. Není to novinka. My se to jen musíme znovu naučit,“ říká zapáleně Lucia. Aby v sobě měl ženšen správné množství saponinů, tedy hlavních účinných látek, musí růst v zemi čtyři až šest let. Sklidit můžete ale i stoletý. Po šesti letech se totiž poměr účinných látek nemění. Zásadní je i způsob zpracování.

„Buďto jej nasušíte a získáte bílý ženšen, nebo jej vložíte do páry, kořen prudce změní barvu a dojde v něm k chemickým reakcím, které zvýší množství účinných látek. Posledním krokem je nasekání kořenu ve správném poměru. Aby bylo skutečně zachováno množství léčivých látek, musí se umlít 70 % hlavní části a 30% té postranní, která má jinou strukturu, takže zastoupení účinných látek různě kolísá. Poptávka po kořeni je obrovská. V Koreji se bohužel občas děje to, že jeho pěstitelé a zpracovavatelé dodrží všechny výše zmíněné kroky, až na ten poslední, kdy do směsi nasekají více postranních částí, takže zmizí vyváženost látek, a tím i účinnost,“ vysvětluje.

Jak ale kontrolují, že jsou v granulátu splněny všechny důležité vlastnosti? „Ženšen je korejská národní kytka. Pořádají tam spoustu soutěží, kde hodnotí kvalitu kořene. Ten, který je obsažen v čaji Kombe, je z oblasti, kde rostl původní divoký ženšen. Jeho pěstitel dostal už několikrát cenu za nejlepší ženšen v zemi od tamního ministerstva zemědělství. Větší ocenění neexistuje.“ Pěstitel prodá surovinu farmaceutické firmě, která kořen zpracovává podle norem, a od této firmy odkupují granulát Lucia s Líbou, aby jej mohly distribuovat dál. „Provedli jsme ale i kontrolu v nezávislé laboratoři u nás a dopadla bezchybně,“ dodává Lucia.

Chuť návykem

Ženšen je chuťově návykový. Pokud jste navíc nastavena na to, že chcete udělat něco pro své zdraví, tak si ten čaj zamilujete. Když jej piju, mám jistotu, že budu zdravá,“ říká Líba. Ženšen působí na několika úrovních. Citliví lidé cítí příval energie už po prvních šálcích. V kombinaci s kávou působí blahodárně pro osoby s nízkým tlakem a je dokázáno, že pravidelné užívání ženšenu působí preventivně proti rakovině a zároveň může průběh propuknuté nemoci zmírnit či pozastavit.

„Existuje onkologická studie, která potvrzuje, že pravidelné užívání ženšenu snižuje vznik rakoviny o 50 %. Nechci se rouhat, ale doufám, že mi ženšen vychytá chybné procesy v těle a já tak budu dlouhodobě chráněná. Ve světě západní a střední Evropy žijeme život plný stresu, který potlačuje náš imunitní systém, ten pak dělá chyby. Čím je tělo starší, tím hůř ty chyby napravuje a na základě toho vznikají civilizační onemocnění. Pití ženšenu je moje vnitřní pojistka,“ uzavírá Lucia.