Louka na Lucerně se otevřela. Se zvířaty, klavírem a umělou trávou od Hlavatého

Otevření louky nad Lucernou (Ondřej Kobza a Jiří Hlavatý)

Otevření louky nad Lucernou (Ondřej Kobza a Jiří Hlavatý) Zdroj: E15

Otevření louky nad Lucernou (Ondřej Kobza)
Otevření louky na střeše Lucerny
Otevření louky na střeše Lucerny
Otevření louky na střeše Lucerny
Otevření louky nad Lucernou (Ondřej Kobza)
24
Fotogalerie

Projekt Louka nad Lucernou otevírá na patnáct dní upravené střešní prostory paláce Lucerna. Na ploše tisíc metrů čtverečných nabídne návštěvníkům umělou trávu, zvířata, klavírní intermezza nebo akustické koncerty za východu slunce. Hlavním iniciátorem projektu je kavárník Ondřej Kobza, podílel se na něm například i architekt Petr Hájek. Sponzorsky vznik Louky na Lucerně podpořila firma Juta bývalého poslance Jiřího Hlavatého.

Iniciátor projektu Ondřej Kobza našel inspiraci na střeše budovy v New Yorku, jejíž střecha byla poseta trávou. „Napadlo mě, že bychom mohli něco podobného udělat v Praze. Ptal jsem se po nějaké střeše a doporučili mi právě Lucernu,“ vysvětluje. Trvalo to čtyři roky, než mohla zelená plocha na střeše pražského paláce vzniknout. Střešní prostory se otevřely pro veřejnost i v loňském a předloňském roce. Tehdy měly ještě dřevěnou podlahu a vypadaly jako paluba.

Na opravě střechy Lucerny se Kobza dohodl s Dagmar Havlovou, manželkou bratra bývalého prezidenta Ivana. Ta s dohodou souhlasila s podmínkou, že Kobza do opravy sám investuje.

„Musel jsem si půjčit peníze. Za ty tři roky, co na projektu pracujeme, jsem do něj investoval přesně pět milionů korun. Domluvil jsem se s paní Havlovou, kam až půjdu v rámci oprav střechy, takže jsem udělal novou podlahu, ale například oprava betonového zábradlí bude zase na ní,“ říká kavárník. Otevírací doba na patnáct dní je podle něj zatím maximum, čeho jsou schopni dosáhnout, protože otevření pro veřejnost vyžaduje další lidi, které musí platit, a nevyplatilo by se to.

Na střechu Lucerny nemohli položit skutečnou trávu, která je příliš těžká a mohla by narušit statiku. Musel se tedy použít umělý porost, který dodala textilka Juta bývalého poslance Jiřího Hlavatého, kterého Kobza oslovil se žádostí o sponzorství. Jeho firma pomohla s financováním umělého trávníku.

Louka na Lucerně bude přístupná do 11. září. Návštěvníci se mohou projít po umělé trávě, prohlédnout si ptactvo ve voliéře nebo si poslechnout dvacetiminutové klavírní vložky. V dalších letech chce Kobza stále překvapovat, takže nikdy nebude jisté, co na prostorech pražské Lucerny vyroste příště. Může to prý být ledové kluziště nebo les z postelí.

Budovu paláce Lucerna postavil Václav Havel, dědeček pozdějšího prezidenta Václava Havla. Společně s Velkým sálem se stavba dokončila v roce 1921. Už v té době se plánovalo restaurační a kulturní využití střechy, ale po smrti majitele se jeho synové Miloš a Václav věnovali jiným záležitostem. Pak přišla válka, komunisté, zestátnění, privatizace a dlouholeté spory o vlastnictví paláce, který od roku 2012 patří manželce Ivana Havla Dagmar, která ho chce rekonstruovat a oživit.