Lov granátem, na který by nepřišel ani Homer Simpson

O ruských vojácích se kdysi posměšně říkalo, že loví ryby granátem. Že na tomto šprochu zřejmě bylo něco pravdy, potvrzují dva novodobí ruští rybáři, kteří navíc s granátem nakládají takovým způsobem, že si zaslouží jasnou nominaci na tzv. Darwinovu cenu. Na vysvětlenou: Darwinova cena (Darwin Award) je ironické ocenění pro lidi, „kteří se zasloužili o zlepšení lidského genofondu tím, že se z něj sami odstranili hloupým způsobem“.

Ocenění vychází z předpokladu, že lidská hloupost, která způsobí smrt svému nositeli, je dána geneticky a v duchu Darwinovy teorie přirozeného výběru se tak tento nebezpečný gen odstraňuje.

Podle bioložky Wendy Northcuttové je pro získání ceny nutné splnit pět následujících požadavků:

–Neschopnost reprodukce; nominovaný se musí zabít nebo sterilizovat

–Skutečně výjimečné a neuvěřitelné selhání soudnosti; kandidátova hloupost musí být jedinečná, některé příliš běžně konané hlouposti (např. hraní ruské rulety, v čemž je výjimkou ocenění mladíka, který zmíněnou hru hrál s automatickou pistolí; močení na třetí kolejnici) jsou z nominací výslovně vyloučené

–Kandidát se z genofondu musí odstranit sám, svou vlastní hloupostí

– Kandidát musí být schopen jasného úsudku; cenu nemohou dostat mentálně retardovaní, duševně nemocní a děti do šestnácti let

– Pravdivost; událost musí být ověřená.

Dva nešťastníci na gumovém člunu měli tentokrát štěstí, ale jestliže se podobný kousek budou snažit zopakovat, cenu nepochybně získají.