Maličký ostrov Saipan uvítá ročně statisíce lidí, Češi ho ale zatím neobjevili

Ostrov Saipan v Mikronésii.

Ostrov Saipan v Mikronésii. Zdroj: Shutterstock

Ostrov Saipan v Mikronésii.
Ostrov Saipan v Mikronésii.
Cestovní ruch na Saipanu se stále vzpamatovává z loňského řádění tajfuju Yutu
Cestovní ruch na Saipanu se stále vzpamatovává z loňského řádění tajfuju Yutu
Cestovní ruch na Saipanu se stále vzpamatovává z loňského řádění tajfuju Yutu
8
Fotogalerie

Navzdory nedávné pohromě v podobě tajfunu přiláká mikronéský ostrov Saipan každoročně zástupy turistů nejen z asijských zemí. Návštevníci z Česka ale mezi nimi chybí. České cestovní kanceláře totiž zájezdy na Saipan až na jednu výjimku nenabízí. Dopravit se na ostrov stojí desítky tisíc. 

Zatím jsou poměrně neznámé, ale zájem o ně začíná růst. Řeč je o zemích, které zatím většinu dovolenkářů nenapadají mezi prvními, do budoucna by ale mohly zaznamenat výrazný růst popularity, a to nejen mezi dobrodruhy. V letním seriálu E15 představujeme destinace, které by se za několik let mohly stát běžnou součástí nabídky cestovních kanceláří. 

Pravděpodobně jedinou českou cestovní kanceláří, která má Saipan v nabídce je CK Nomád. Kancelář ale v rámci zájezdu přímo na ostrov necílí a nabízí jeho návštěvu pouze jako volitelnou v rámci zájezdu do Mikronésie s příplatkem šest tisíc korun. „Upřímně je to kvůli ceně, zájezd je už tak dost drahý, Saipan je tedy pro opravdové zájemce,” říká Lenka Attili z cestovní kanceláře Nomád. „Do těchto netradičních oblastí bývá běžnější pořádat zájezdy pro speciální skupiny zájemců, a nelze tedy vyloučit, že jiné cestovky jezdí do těchto destinací právě tímto způsobem,” vysvětluje Atili. 

Kancelář v rámci zájezdu do Severních Marian více než na Saipan cílí na nejjižnější ostrov Guam. Aktuálně má Nomád v nabídce naplánované zájezdy do této lokality na listopad 2019 a duben 2020. „Termíny volíme s ohledem na vhodné klimatické podmínky a návaznosti na další zájezdy v této oblasti,” dodává Attili. 

Ostrov Saipan v Mikronésii  je největším ostrovem Severních Marian a zároveň jejich politické a obchodní centrum. Oblast podléhá pod správu USA. Žije zde 90 procent z celkového počtu 50 tisíc obyvatel ostrovů.   

Statistika Marianas Visitors Autority, která zahrnuje tři ostrovy Severních Marian - Saipan, Tinian a Rota - ukazuje, že za poslední půlrok do oblasti vycestovalo přes 230 tisíc návštěvníků. Jejich počet se oproti loňským číslům snížil zhruba o 74 tisíc. Důvodem je, že oblast byla loni výrazně zasažena tajfunem Yutu, který ochromil turistický ruch. 

Nicméně červnová čísla ukazují nejnižší deficit za poslední půl rok. Počet návštěvníků meziročně klesl pouze o 11 procent na asi 42 tisíc. Pro srovnání - březnový deficit činil 34,3 procenta při počtu 35 tisíc návštěvníků. Zda se deficit vyrovná, se ukáže až na základě údajů za letní měsíce. Na ostrovy nejčastěji jezdí návštěvníci z Koreje, Číny a dalších asijských zemí. 

Saipan je známý například jeskynním potápěním. Cestovní průvodce Lonely Planet láká k navštívení jeskyně The Grotto. „Je to jeden ze zážitků, na které nikdy nezapomenete, jeskyně je spojená s oceánem řadou tunelů. Najdete zde spoustu mořských živočichů, včetně ohrožených druhů jako pyskouna vlnkovaného, karety obrovské a plachého žraloka černocípého,” píše bedekr. Cena za dvě hodiny potápění začíná na tísíci korunách.