Microsoft a město Praha rozjíždí projekt pro otevřená data

Zdroj: Profimedia.cz

Microsoft v České republice rozjíždí iniciativu, která má pomoci státním institucím roztřídit data a na jejich základě postavit nové služby pro občany a zefektivnit mnoho činností. Softwarový gigant v současné době na pilotním projektu pracuje s Prahou, vyjednává ale také s několika kraji s tím, že má plány oslovovat i další prvky státní správy.

Nové aktivity jsou součástí programu CityNext, který Microsoft spustil před několika měsíci na partnerské konferenci v Houstonu a který se nyní dostává také do střední a východní Evropy. Jeho velkou součástí je právě práce s daty, jichž státy a města generují obrovská množství a která při setřídění mohou například předvídat dopravní zácpy, kriminalitu, pomoci při rozhodování o výstavbě a podobně.

„Hlavní město Praha má velké množství dat, nejsou ale roztříděna. Chceme městu pomoci dát tyto informace do podoby, kterou je možné prezentovat a využívat,“ říká v rozhovoru pro E15.cz šéfka Microsoftu pro veřejný sektor ve střední a východní Evropě Trudy Norris-Grey. Výsledkem má být projekt nazvaný „Prague City Dashboard“, tedy aplikace, ve které bude možné v reálném čase vidět informace o fungování města. Jak pro úředníky, tak pro občany.

Jak operuje nemocnice ve vaší čtvrti?

„Prague City Dashboard je to v tomto okamžiku ověřovací projekt, který umožňuje představit si, jak vypadá vizuálně srozumitelný a přehledný způsob zveřejňování informací o městě a životě ve městě,“ nastiňuje šéf veřejného sektoru v českém Microsoftu David Frantík.

„Mezi takové informace může patřit nejen hospodaření, ale i kvalita ovzduší, obsazenost parkovišť (s cílem sledovat úroveň vytížení odstavných parkovišť a předvídat budoucí potřeby, spíše než pro každodenní řízení provozu) a podobně. Může být využit jak k tomu, aby vedení města ukázalo občanům, jak plní závazky, které voličům dalo, například výše veřejného dluhu či výše kriminality na tisíc obyvatel, nebo může být využito k okamžitému pohledu vedení města na stav toho, co dělají, a na předvídání budoucích potřeb.“

Data lze samozřejmě využít v mnoha dalších oblastech. Třeba se lze dívat na úspěšnost nemocnic, výskyt škol a školek v okolí a tak dále. „Podle našich zkušeností tyto informace pomáhají zvyšovat kvalitu služeb. Představte si třeba, že si vybíráte nový byt. Na mapě se díky státním datům podíváte, jaké jsou v okolí nemocnice a jak se jim daří. Ve čtvrti, kde jsou pouze špatné instituce, logicky nikdo moc nebude chtít bydlet, což vytvoří tlak na zlepšení,“ říká Norris-Grey.

Jde tedy o princip otevřených dat (open data), na jejichž zavedení se zvyšuje tlak veřejnosti, politici ale stále ještě tuto oblast příliš nereflektují. Mnohdy ani neví, že takové užitečné informace mají a že s nimi mohou pracovat. „Projekty nejsou příliš finančně nákladné, data jsou k dispozici, jen je setřídit,“ tvrdí Norris-Grey a poukazuje například na úspěšné zavedení „city dashboardů“ v Londýně a Barceloně.

„Řada institucí má k dispozici velké množství dat, jejichž hodnota se ale plně projeví až tehdy, když se s nimi pravidelně a efektivně pracuje. Třeba při rozhodování o tom, jak investovat do dopravní infrastruktury, jaký typ podnikání podporovat,“ navazuje Frantík.

Microsoft jako platforma pro open data

Pro Microsoft samozřejmě program CityNext a práce na třídění státních dat není charitativní a veřejně prospěšný projekt, je to zajímavý byznys. Na třídění a slučování dat jsou často potřeba nástroje a právě zde chce hrát Redmond důležitou roli. „Chceme nad různými daty vytvořit platformu a k té pak komukoliv umožnit přístup,“ vysvětluje britská manažerka.

Microsoft by tedy v podstatě rád byl platformou, na jejíchž technologiích poběží alespoň část otevřených dat státu. Nástroje k tomu má (Azure, SQL Server a BI nástroje a podobně). O něco takového se nicméně nesnaží sám, podobný program má také třeba IBM, které svá „chytřejší města“ propaguje už delší dobu. Zatímco Microsoft se jako úspěšným projektem chlubí Barcelonou, IBM má zase Madrid.

Pro Microsoft v Česku každopádně začala trochu nová doba, namísto oslovování lidí od IT se totiž s CityNext snaží mluvit především se starosty, kterým nabízí to, co je díky technologiím možné udělat. Firma na to tradičně nejde sama, ale skrze síť svých partnerů.