Mobily a tablety by brzy mohla nabíjet i trička

trička, ilustrační foto

trička, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vědci z Univerzity v Jižní Karolíně našli způsob, jak využít trička pro ukládání elektrické energie. Jejich technologické řešení by mohlo otevřít cestu k oblečení, které by bylo schopné nabíjet telefony a další elektrická zařízení. Odborníci podle článku na serveru bbc.com předpovídají, že překotný vývoj komunikačních technologií, včetně chytrých telefonů a notebooků, bude vyžadovat flexibilní ukládání energie.

Xiaodong Li, profesor mechanického inženýrství na jihokarolínské univerzitě se spojil s post-doktorandským výzkumníkem Lihongem Bao a společně našli zajímavé řešení.

Vědci při své práci používali trička z místního výprodeje, která namáčeli v roztoku fluoridu, pak je sušili a následně ještě pekli při vysoké teplotě v prostředí bez kyslíku.

Hybridní textilie

Vlákna v tkanině se v průběhu procesu přeměnila z celulózy v aktivovaný uhlík, materiál si však zachoval ohebnost v průběhu procesu, ale materiál zůstal pružný a ohebný. Na malé části tkaniny výzkumníci ukázali, že materiál by se mohl chovat jako kondenzátor, což je součástka uchovávající elektrický náboj, která je dnes součástí téměř každého elektronického zařízení na trhu.

Pokrytím jednotlivých vláken karbonizované tkaniny oxidem manganu – ve vrstvě několika nanometrů – se vlastnosti textilie coby elektrody dále posílí. „Vytvořili bychom stabilní, vysoce výkonný superkondenzátor,“ říká profesor Li. Zkoušky již ukázaly, že elektrické tričko by umožňovalo tisíce opakovaných nabití.

Vědci uvádějí, že superkondenzátory prokázaly vysokou odolnost – po tisících vybití a znovunabytí se jejich výkon nesníží o více než pět procent. „Skládáním těchto superkondenzátorů bychom tak měli být schopni nabíjet naše přenosná elektronická zařízení, jako například mobilní telefony nebo tablety,“ dodává profesor Li.

„Látku na sobě nosíme denně. A jednoho dne bude mít naše bavlněné tričko více funkcí. Třeba bude dobíjet náš mobil nebo iPad,“ uzavírá Li.