Elon Musk dal Austrálii nabídku, která se neodmítá. Zachrání ji před blackouty

Tesla nabízí Austrálii své baterie Powerpack. Každý jeho blok má kapacitu 210 kWh.

Tesla nabízí Austrálii své baterie Powerpack. Každý jeho blok má kapacitu 210 kWh. Zdroj: Tesla

Powerpack má neomezenou škálovatelnost. Může jich být takhle vedle sebe pět s celkovou kapacitou 1 MWh…
…nebo deset se dvěma megawatthodinami.
Anebo 476 kousků pro uložení požadovaných 100 MWh elektrické energie.
Každý Powerpack obsahuje 16 samostatných baterií. Kdyby s některou z nich nastal nějaký problém, dají se jednoduše vyměnit.
Uvnitř Powerpacků je vlastní topení a chlazení, aby efektivně pracovaly v různých podmínkách.
21
Fotogalerie

Jižní Austrálie se potýká s výpadky dodávek elektrické energie, s blackouty. Tesla tvrdí, že se svými bateriovými poli dokáže problém vyřešit. A Elon Musk si ještě přisadil: „Jestli vám náš systém nezvládneme dodat do sto dnů od podpisu smlouvy, budete ho od nás mít zadarmo.“

Jihoaustralské výpadky elektřiny mají tři příčiny:

  • Vyšší energetické požadavky, než se v tomto období čekalo.
  • Příliš nízká výroba elektrické energie z větrných elektráren.
  • Záložní termální elektrárny nedokážou pokrýt poptávku a jsou přetížené.

Tesla podobný problém řešila v lednu ve své domácí Kalifornii, kde během 90 dnů nainstalovala bateriovou kapacitu 80 MWh. Jihoaustralský ministr energetiky Tom Koutsantonis pro ABC News řekl, že technologie pro ukládání elektrické energie je řešení i pro jižní Austrálii. Větrné elektrárny zde mají výkon přes 1700 MW, solární 700 MW. Bateriové pole s kapacitou 100 MWh by dokázalo udržet energetický systém v provozu, dokud na poptávku nezareagují konvenční, například uhelné elektrárny.

Mike Cannon-Brookes, zakladatel a CEO softwarové firmy Atlassian, se na Twitteru Tesly a Elona Muska zeptal, jestli to s dodáním baterií myslí vážně.

Když Musk reagoval výše uvedenou nabídkou „Buď, a nebo“, vzal si Cannon-Brookes sedm dnů na jednání s australskými politiky a nad financováním.

Elon Musk prozradil i cenu. Při instalované kapacitě 100 MWh a víc přijde kilowathodina na 250 dolarů plus dopravné, daně a instalace. U 100 MWh by to tak v základu bylo 25 milionů dolarů, po přepočtu kolem 640 milionů korun.

Tesla nabízí také baterie pro ukládání elektrické energie v domácnostech. Podívejte se na video, když je představovala spolu se solárními střešními taškami.