Nález Tutanchamonova hrobu pomohl vědcům pochopit staroegyptské zásvětí

Tutanchamonova maska

Tutanchamonova maska

4. listopadu roku 1922 objevil anglický egyptolog Howard Carter v Údolí králů na západním břehu Nilu jednu neporušenou hrobku. Patřila mladému a neznámému faraónovi 18. dynastie - Tutanchamonovi. Díky tomu, že hrob tohoto krále unikl nájezdům zlodějů, máme dnes dobrou představu o tom, jak Egypťané vyprovázeli mrtvé faraóny do zásvětí.

Tutanchamon vládl přibližně v rozmezí 1333 – 1323 př. n. l., přičemž patrně trůn zdědil po svém otci. Jeho vláda však netrvala dlouho - zemřel již po devíti letech panování. Při detailnějším ohledání ostatků se v jeho lebce našla tříska, což naznačuje, že za jeho smrtí stál buď úraz, nebo dokonce vražda. Poslední výzkumy však ukazují i na možnost sněti ze zlomeniny spojenou se zimnicí podobnou malárii.

Po objevení hrobu se stala z neznámého faraóna obrovská senzace. Do Egypta proudily davy lidí, aby se na vlastní oči podívaly na královu mumii či na předměty z jeho hrobky. S ohromným zájmem veřejnosti a s novinovými články o mladém panovníkovi se tak váže jedna zvláštní legenda. Za nedlouho po odpečetění hrobu začala série nevysvětlitelných úmrtí lidí, kteří se na objevu podíleli a mumii Tutanchamona se tak začaly přisuzovat nadpřirozené síly.

Tutanchamonův sarkofákTutanchamonův sarkofákOtevřený Tutanchamonův sarkofág

V první fázi vykopávek například záhadně zemřel lord Carnavon, který Cartera zaměstnával (v Londýně prý v tu samou chvíli uhynula i jeho fenka), neznámé horečnaté onemocnění sužovalo i jeho partnera J. H. Breasteda. (ten nakonec, ale přežil). Krátce po vstupu do hrobky zemřel i další zúčastněný - profesor La Fleur. O několik měsíců později skonali archeologové Ahmad Kamal a William Henry Goodyear či rentgenolog Archibald Reed, který zkoumal Tutanchamonovu mumii. Počet záhadných úmrtí nakonec vystoupal na 12 osob a veřejnost propadla hysterii faraónovy kletby. Po sérii šetření se však ukázalo, že za záhadnými úmrtími nestojí žádná kletba, nýbrž plísně v hrobce, které vyvolávaly horečnatá onemocnění.

Pravděpodobná podoba mladého faraona.Pravděpodobná podoba mladého faraona.Pravděpodobná podoba mladého faraona

Výzdoba hrobek a její význam

V Tutanchamonově hrobce se nalezlo přes 3500 různých předmětů a všechny tyto poklady měly pro mrtvého faraóna nesmírný význam. Dá se předpokládat, že obdobnou (a mnohdy i bohatší) výzdobu měli i ostatní faraónové. V předsíni před samotnou pohřební komnatou našel Carter tři obřadní zlatem zdobené dřevěné postele, vázy, voňavky, masti, zdobenou dřevěnou krabici na potraviny, cedrovou židli a dokonce pozlacený trůn. V další místnosti se našla dva metry vysoká hromada z luků, šípů, kopí či pozlaceného loveckého vozíku. Zajímavostí bylo i zachované alabastrové umyvadlo s modelem člunu, přes sto figurek a nádob či velké sochy představující faraónovo Ka, nebo chcete-li duši či dvojníka.

Uspořádání Tutanchamonovy hrobkyUspořádání Tutanchamonovy hrobkyUspořádání Tutanchamonovy hrobky

Samotná pohřební komora byla bohatě zdobena zlatem, rozdělená několika pilíři, na kterých se střídal motiv Usira a Eset. Byla v ní i svatyně, vyzdobena mnoha podobami bohů. V této svatyni pak ležel v ozdobném kamenném sarkofágu Tutanchamon, chráněn ještě dvěma zlatem vykládanými vnitřními rakvemi.

Zdi celé hrobky byly vyzdobeny výjevy ze zásvětí a mnohými zkouškami, které vedou k blaženosti, jež musí faraón překonat, aby se dostal do království Usirova. Magické texty na stěnách pocházely z Knihy mrtvých, Knihy Amduat či Knihy bran.

Proč však měl u sebe mrtvý král tolik předmětů?

Egypťané věřili, že k přechodu do zásvětí je potřeba uchovat tělo, jako schránku pro Ka. Tento dvojník měl ale stejné potřeby, jako měl předtím živý faraón. Ka tedy nutně potřebovalo jíst a pít, potřebovalo o sebe pečovat a mít i zábavu. Protože panovník byl za svého života zvyklý obklopovat se různými lidmi, mít překrásně zdobené komnaty s nábytkem, bylo nutné tyto věci přenést i do hrobky, pro královo Ka. Z tohoto důvodu se v komnatách vytesaných do skal nacházely dokonalé kopie uspořádání králova paláce se stejně situovaným nábytkem, výzdobou stěn, dokonce i se soškami služebnictva a veškerým náčiním, které byl faraón zvyklý užívat.