NASA postupně skládá nový modul Orion pro misi k Měsíci

nový posádkový modul lodi Orion

nový posádkový modul lodi Orion Zdroj: NASA

NASA v minulém týdnu vyslal do akce jedno ze svých unikátních letadel: obrovský nákladní stroj přezdívaný The Super Guppy. Letoun nenesl nic důležitějšího, než nově zkonstruovaný posádkový modul vesmírné loni Orion, který by se měl někdy v roce 2018 (pokud vše půjde podle plánu) stát součástí mise Exploration Mission 1 (EM-1), prvního společného letu modulu Orion a rakety SLS k Měsíci.

Let EM-1 sice nebude pilotovaný, modul přesto musí projít testy a splnit veškeré náležitosti, jako by posádku doopravdy nesl.

Posádkový modul dali dohromady inženýři ve výrobní centrále Michound Assembly Facility (MAF) v New Orleans celkem ze sedmi samostatných částí. Zařízení nyní čekají v Kennedyho vesmírném středisku rozsáhlé strukturální testy, technici jej pak postupně začnou integrovat s dalšími komponenty lodi, mezi něž patří například již loni představený největší tepelný štít v historii, který na Floridu dopravil rovněž Super Guppy.

Čtyřčlenná posádka obsluhující Super Guppy bude mít v příštích měsících hodně „práce“ – v MAF totiž vyrábí také jednotlivé stupně rakety SLS, které bude nutné přesunout na Floridský kosmodrom.

Legenda jménem Super Guppy

The Super Guppy při vykládce posádkového modulu lodi OrionThe Super Guppy při vykládce posádkového modulu lodi Orion | NASAThe Super Guppy při vykládce posádkového modulu lodi Orion

Plným názvem Aero Spacelines Super Guppy je unikátní přepravní letadlo, jehož první kus vzlétl už v roce 1965. Od té doby bylo vyrobeno pouhých pět kusů ve dvou variantách. Stroj v barvách NASA s turbovrtulovými motory je posledním ve službě, zbylé letouny jsou zakonzervovány na různých letištích světa (v USA, po jednom pak ve Velké Británii, Francii a Německu, kde dříve sloužily v barvách společnosti Airbus).

Stroj ve variantě SGT, kterou používá NASA, unese náklad o váze 24,7 tuny a rozměrech 7,6 m x 7,6 m x 33,8 m. NASA „Super Guppyho“ používá pro transport částí vesmírných lodí, stejně tak raketových motorů a podpůrné techniky.