NASA řeší, co s fekáliemi v oblecích astronautů

Různé způsoby, kterými astronaut může spáchat sebevraždu

Různé způsoby, kterými astronaut může spáchat sebevraždu Zdroj: neildacosta.com

Běžná výbava astronauta
Přilba astronauta
Běžná výbava astronauta
Do vesmíru v pondělí odletěli devětačtyřicetiletý Ťing Chaj-pcheng, který byl v kosmu již dvakrát, a sedmatřicetiletý Čchen Tung
Do vesmíru v pondělí odletěli devětačtyřicetiletý Ťing Chaj-pcheng, který byl v kosmu již dvakrát, a sedmatřicetiletý Čchen Tung
35
Fotogalerie

NASA vyhlásil soutěž o nejlepší systém, který zbaví obleky astronautů fekálií.

Odskočit si na toaletu ve stavu bez tíže není zrovna jednoduchý úkon. I přesto jej inženýři dávno formou slabého odsávání zabudovaného do vesmírných toalet vyřešili. Nyní si však lámou hlavu, jak obdobnou proceduru zajistit u vesmírných obleků v případě nutnosti dlouhodobého pobytu v nich.  Veřejnost proto požádali o tipy a řešení, vítězný návrh dokonce obdrží odměnu třicet tisíc dolarů.

S tím, jak se americký NASA stále více noří do detailů chystané první cesty člověka k Marsu, vyvstávají nové, takřka kuriózní potíže. Jednou z nich je způsob, jak zajistit hygieničnost vesmírného obleku v případě, kdy v něm musí astronaut pobývat dlouhodobě, třeba hned několik dní kvůli dlouhotrvající misi nebo kvůli nehodě, která vyřadila třeba systémy podpory života. Tento problém od roku 1980, kdy byl ukončen program Apollo a kosmonauti jen „pendlují“ mezi Zemí a Mezinárodní vesmírnou stanicí, nebyl jakkoliv řešen.

Regulace teploty, vlhkosti a podílu kyslíku na mixu dýchaného vzduchu je u nyní používaných obleků samozřejmostí. Pro krátkodobé mise pak astronauti „pro jistotu“ nosí vesmírné pleny, které jsou schopny zachytit několik „várek“ tělesného odpadu. Každý, kdo někdy přebaloval svoji ratolest, však ví, co následuje, pokud v takové pleně lidská pokožka pobývá delší dobu – vyrážky, infekce, o zápachu nemluvě. Ve stavu bez tíže je pak tento efekt násoben tím, že v případě naplnění pleny může dojít k úniku exkrementů do obleku a jejich „potulování se“ vesmírným oblekem a infikaci dalších částí těla.

 

Astronaut Richard Mastracchio on Space Poop Challenge from HeroX on Vimeo.

„A přesně tento problém chceme vyřešit. Co se stolicí, močí a menstruační krví při dlouhém pobytu v obleku?“, táže se NASA na svém webu. Nároky na technické řešení nových jsou jasné: „Musí samozřejmě fungovat ve stavu bez tíže, musí astronautům poskytovat alespoň po 144 hodin komfort v podobě přísunu čistého vzduchu, vody a živin, a zároveň zajistit odvod a uskladnění tělesného odpadu,“ říká na přiloženém videu jeden z astronautů NASA Richard Mastracchio. Zároveň je jasné, že musí být vzduchotěsný a nemůže vyžadovat komplikovanější obsluhu – v případě vesmírného obleku tedy velmi pravděpodobně to, že bude muset být „hands free“.

Máte nějaký nápad? Zájemci o účast v takzvané Space Poop Challenge mohou své návrhy odevzdávat do 20. prosince!