Neznámé klenoty opavských hřbitovů

Sedmička se v čase Dušiček vypravila na hřbitov za neobvyklými náhrobky.

Na opavských hřbitovech jsou tisíce hrobů. Některé z nich budí pozornost neobvyklými náhrobky nebo tím, že jsou v nich pochováni neobyčejní lidé. Sedmička vám spolu s historikem Pavlem Šopákem představí aspoň dva z nich.
„První se nachází na bývalém evangelickém hřbitově na Otické ulici. Pochází z dvacátých let minulého století a patří Elisabeth Braunové. Jedná se o manželku Edmunda Wilhelma Brauna, známého opavského historika umění a ředitele Slezského zemského muzea v Opavě v letech 1895–1933 a 1938–1945,“ říká Pavel Šopák. Elisabeth byla Braunovou čtvrtou a poslední manželkou. Byla o dvaatřicet let mladší než její muž a jejich manželství nakonec skončilo rozvodem. A v čem je pomník zajímavý? „Jedná se o kopii slavného náhrobku Anny Miseliusové v Jaroměři, který vytvořil proslulý barokní sochař Matyáš Bernard Braun. Ten Braun, který vytvořil sochy na Karlově mostě nebo v Kuksu,“ uvádí Šopák. Hřbitov na Otické ulici skrývá i další skvost. Návštěvníci mohou narazit i na zvláštní totemovitý náhrobek. „Je to hrob slezského básníka Viktora Heegera, autora řady básní, divadelních her a próz psaných v německo-slezském dialektu. Dlouhá léta žil v lázních Jeseník v domku stojícím přímo v lázeňském parku. „Náhrobek tvarem připomíná boží muka, která ale místo tradičního výjevu kalvárie mají v okénku pod stříškou panoramatický pohled na Jeseníky. Takový pohled, který se nabízel Heegerovi z oken jeho domu v lázních Jeseník,“ popisuje příběh druhého pomníku Šopák. Oba náhrobky nepatří k těm nejznámějším. Ale o to více jsou zajímavé. „Patří k těm, které lidé moc neznají. Neobjevují se v publikacích, nepřipomínají se pro jména slavných zemřelých, a přitom jsou zajímavé,“ myslí si Šopák, který třeba na první náhrobek narazil, když psal knihu o Edmundu Wilhelmu Braunovi.
V Opavě může zájemce o historii najít celou řádku dalších zajímavých hrobů. „Vzácných nebo zvláštních náhrobků jsou na opavských hřbitovech desítky. Odhadem na osmdesát až sto zajímavých náhrobků, pomníků, hrobek a jiných. Bohužel často se se na ně zaměřují zloději drahých kovů, takže mnohé z nich jsou poničené,“ dodává Šopák.