Nová ČSOB Hypotéka nabízí klientům odpuštění 5 % úvěru

Hypotéka s bonusem je novinkou ČSOB, která tímto způsobem chce odměnit své klienty. Banka jim z celkové výše úvěru odpustí 5 %, pokud s úvěrem dlouhodobě zůstanou u ČSOB. Klientům klesnou měsíční splátky i celková výše jistiny úvěru, kterou bance splatí. Například u dvoumilionové hypotéky bude odpuštěno 100 000 korun, sdělila ČSOB.

O první část bonusu bude úvěr snížen po 12 letech splácení hypotéky, o druhou polovinu na konci splatnosti úvěru. „Jsme si vědomi toho, že život s hypotékou představuje zátěž, a že lidé zcela logicky hledají způsoby, jak tuto zátěž snížit. Proto přinášíme jedinečné komplexní řešení, kdy klientům za jejich věrnost odpustíme část úvěru a ti tak nemusí v průběhu let řešit další a další refinancování úvěru,“ vysvětluje výkonná manažerka segmentu Bydlení a úvěry ČSOB Ivana Bohatcová.

Podmínkou pro získání bonusu je minimální doba splácení úvěru 20 let. Povolená mimořádná splátka je maximálně 20 % ze zůstatku úvěru v době změny úrokové sazby. V případě, že klient nesplní podmínky pro získání bonusu, stává se z hypotéky standardní úvěr bez sankcí. Pokud je klientovi již poskytnuta první část bonusu a následně dojde k porušení podmínek, klient o již poskytnutou část bonusu nepřijde.

ČSOB tak reaguje na současný trend refinancování hypotečních úvěrů. „Přesná čísla za český hypoteční trh neexistují, ale odhad podílu refinancovaných úvěrů je kolem 30 % nových hypoték. Za poslední roky přitom význam refinancovaných úvěrů postupně roste a v nejbližší budoucnosti očekáváme pokračování tohoto trendu,“ vysvětluje Petr Hutla, člen představenstva ČSOB. „I přes tento trend na českém trhu dosud chyběl produkt, který by klienty pozitivně motivoval k tomu, aby zůstali u své banky. Bonus je dostatečný na to, aby klient nemusel přemýšlet každých pár let o výhodách a nevýhodách refinancování – ostatně, dnešní klienti si parametry dokážou velmi dobře porovnat,“ dodává.

Z průzkumů ČSOB je patrné, že přibližně polovina klientů při refixaci úrokové sazby vyjednává se svojí bankou o nových parametrech úvěru. Důvody, proč nakonec od refinancování jsou náklady spojené s novým úvěrem – odhad nemovitosti, poplatek za vyřízení úvěru, poplatek za čerpání úvěru, nová pojištění či vedení dalšího běžného účtu. Svou roli pak hraje i časová náročnost - průměrně klienti stráví vyjednáváním o refinancování 25 dní.

„Přestože to mnohdy ´poradci´ zdůrazňují, sazba není zdaleka jediným důležitým parametrem. Nové jednorázové i pravidelné náklady mohou výhodu nižší sazby snadno vymazat. Spoléhat tak na refinancování a posuzování hypotečního úvěru pouze podle úrokové sazby jako na cestu, jak zaplatit na hypotéce méně, může být - a mnohdy je - ve výsledku dost zavádějící,“ uzavírá Bohatcová.