Nové logo škodovky? Je svěží, ale vypadá jako indián

Datum právě začínajícího ženevského autosalonu si budou v mladoboleslavské škodovce pamatovat. Automobilka 28. února, v předvečer autosalonu, představila světu své nové logo.

Tradiční okřídlený šíp zůstal, ale získal novou barvu, aby více zářil. V novém provedení bude také podstatně větší.

„Odstín zeleného šípu se mění z dosavadní přírodní zelené na svěží zelenou,“ popisuje Evžen Krauskopf ze Škody Auto.

Černý kruh kolem znaku vystřídal tenčí chromový.

„Změna je jen minimální. Je dobře, že vyhodili text, logo je tak jednodušší a čistší,“ říká Libor Jelínek, který se zabývá grafickým designem.

V podobném duchu podle něj postupují všechny automobilky.

„Logo na kapotách se zvětšuje, v některých případech dokonce výrobce mění masku auta přímo na míru znaku,“ podotýká Jelínek.

Logo bude mít dvě podoby

Svůj znak mění automobilka po sedmnácti letech. Logo bude mít dvě podoby – na autě bude vyraženo ve střízlivé kombinaci stříbrného šípu na černém pozadí, firemní znak na prodejnách či tiskovinách bude zářit jarní zelení.

„Stříbrný znak na tmavém podkladu je k vidění zatím ve studii na autosalonu a bude zdobit nová auta od příštího roku,“ říká Krauskopf. Šesté logo automobilky chválí také kreativec Eda Kauba.

„Je hi-tech, modernější, oproti dětsky hravému šípu v původní značce,“ říká Kauba, který má ale i několik výhrad.

„Nerozumím tomu, proč bude jiný znak na autě a jiný na firmě,“ říká Kauba.

Škoda Auto nabírá dech, prodává nejvíc v historii

Na rozdíl od Jelínka si myslí, že automobilka dělá chybu, když se vzdává nápisu Škoda ve znaku.

„Je to větší bohatství než samotný okřídlený šíp, který v tak velkém provedení vypadá jako indián. Nikdo ho jednoznačně nerozpozná,“ míní Kauba. Mladoboleslavská škodovka nabrala rychlost už na začátku roku, v lednu prodávala nejvíce ve své historii.

V podniku, kde z linek sjíždí Fabia a Octavia v desítkách různých exteriérových a interiérových variantách, se ještě letos začně vyrábět nový typ škodovky, který má být nástupcem Octavie Tour.

Bude mít zcela originální design, ale velikostí i výbavou bude podobný Fabii a Octavii. Automobilka připravuje i další novinku - výrobu minivozu. Tento typ škodovky se bude vyrábět v bratislavském závodě Volkswagenu.