Nový lovec planet TESS: Za dva roky by měl objevit deset tisíc cizích světů

Nový lovec planet TESS by měl za dva roky objevit deset tisíc cizích světů

Nový lovec planet TESS by měl za dva roky objevit deset tisíc cizích světů Zdroj: NASA

Nový lovec planet TESS by měl za dva roky objevit deset tisíc cizích světů
Nový lovec planet TESS by měl za dva roky objevit deset tisíc cizích světů
Každý kamera bude pozorovat oblast o rozměrech 24 x 24 stupňů.
Čtyři kamery zachytí najednou oblast o rozměrech 24 x 96 stupňů – tzv. sektor.
Na jižní obloze je 13 sektorů. Jejich pozorování zabere necelý rok (13 x 27 dní)
14
Fotogalerie

Mise TESS odstartovala do vesmíru 18. dubna 2018. Předpokládaný počet cílů pro pozorování je cca 200 tisíc hvězd. Celkem by TESS mohl vystopovat asi 10 000 exoplanet.

 

TESS, čili Transiting Exoplanet Survey Satellite, je novým kosmickým teleskopem, který vypustila NASA v rámci programu Explorer. Hlavním cílem mise TESS je prozkoumat nejjasnější hvězdy v okolí Země a hledat u nich tranzitující planety, tedy takové, které z našeho pohledu přecházejí přes kotouč své hvězdy. Předpokládaný počet cílů pro pozorování je přitom asi 200 tisíc hvězd.

Dosavadní mise s průzkumem exoplanet objevovaly především velké exoplanety v blízkosti hvězd. TESS bude naopak zkoumat malé planety u blízkých a jasných hvězd. Mise TESS odstartovala do vesmíru 18. dubna 2018 a v tuto chvíli již tvrdě pracuje na získávání prvních dat o pozoruhodných exoplanetách.

Vědci z týmu mise TESS nedávno odhadli, že by jejich kosmický teleskop mohl vystopovat asi 10 tisíc exoplanet za dva roky plánovaného trvání mise. Asi 3 500 z nich by mělo být menších než Neptun, a právě takové exoplanety jsou pro nás nejzajímavějším úlovkem. Pokud TESS bude pracovat déle, což je v takových případech obvyklé, tak uvedená čísla samozřejmě ještě porostou.

Tyto odhady nejsou jen tak samoúčelné. Umožní vědcům a operátorům mise TESS lépe naplánovat program využití kosmického teleskopu. Badatelé se také již teď mohou připravovat na zmíněné prodloužení mise. Pokud by k němu došlo, tak by bylo dobré mít po ruce smysluplnou náplň dalších pozorování.

Video placeholde
Družice TESS • Živě.cz

Podle Jessie Christiansen z Caltechu vlastně není žádný důvod, aby TESS po dvou letech skončil. Tedy kromě finančních nákladů, které ale v podobných případech nebývají vyloženě astronomické.

Nové odhady výsledků práce teleskopu TESS pomohou připravit různé scénáře další činnosti TESS tak, aby následná pozorování byla co nejvíce efektivní a přínosná.

Podobné odhady výsledků teleskopu TESS se objevily již dříve. Nové odhady jsou ale založeny na významném souboru nových dat. Jsou to čerstvá pozorování evropské vesmírné observatoře Gaia, která zahrnují informace o poloze a vlastnostech více než 1,5 miliardy hvězd v Mléčné dráze.

Video placeholde
Montáž kamer TESS • F1sport.cz

Pro misi TESS jsou takové údaje ohromně důležité. Teleskop TESS totiž nejlépe odhaluje exoplanety u menších hvězd a to lze z balíku dat observatoře Gaia pěkně vyčíst.

Článek vyšel na serveru VTM >>>