Nový majitel Telefóniky bude čelit úbytku klientů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Koupí Telefóniky se skupina PPF na poslední chvíli přece jen zúčastní druhé aukce kmitočtů, která začne 11. listopadu. Kromě nákupu frekvencí v aukci ji však budou čekat i další „dědictví“ po telekomunikačním gigantovi. Je mezi nimi například to, že se PPF bude muset vypořádat s poklesem počtu uživatelů pevných linek, v pololetí jich firma reportovala 1,43 milionu, tedy o 6,6 procenta meziročně méně.

Zároveň bude řešit, co dále s výnosy, protože nové tarify FREE, které O2 uvedla na konci dubna, sice spustily lavinu zájmu zákazníků, ale také podpořily pokles provozních výnosů. Ty podle pololetních výsledků o pět procent klesly na úroveň 23,9 miliardy korun a dá se předpokládat, že takzvané flatové tarify se ještě podobně projeví na celoročních výsledcích. Tarifních zákazníků má přitom operátor na pět milionů, dalších 1,9 milionu má aktivních předplacených SIM karet.

Firma v prvním pololetí zaznamenala nárůst výnosů z internetových a datových služeb o 21,4 procenta na 1,6 miliardy korun, a tento vývoj tak potvrdil zásadní význam dat pro budoucí existenci operátora a potřeby zavádění rychlého mobilního internetu LTE. Ten operátorovi „běží“ již v několika pražských obvodech a od listopadu i v moravské metropoli Brně. Další šíření však bude závislé na výsledku aukce kmitočtů.

Počet přípojek k pevné datové síti xDSL Telefóniky vzrostl v pololetí o 3,1 procenta na 921 tisíc. Vysokorychlostní internet VDSL pak používalo 310 tisíc lidí, tedy o polovinu více než loni, a O2 TV evidovala 142 tisíc zákazníků, tedy o 2,1 procenta více než loni.

Matka plní strategii, opouští menší evropské trhy
Prodej většinového podílu v české Telefónice zapadá do celkové strategie španělské matky. Ta chce letos snížit svůj dluh pod 47 miliard eur a zaměřit se v Evropě na velké trhy.

Už minulý rok se největší poskytovatel telekomunikačních služeb v Evropě rozhodl kvůli dluhům prodat za miliardu eur svůj byznys v call centrech Atento. Kupujícím byl americký investiční fond Bain Capital, který kdysi spoluzakládal republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney. Pak došlo i na jednotlivé divize. V červnu 2012 Telefónica oznámila prodej irského O2 hongkongské firmě Hutchison Whampoa, za kterou stojí nejbohatší Asiat Li Ka-šing.

A nyní je na řadě Telefónica CR. „Pro Telefóniku je prospěšné odejít z trhů, jako je Česká republika, a zaměřit se na větší trhy před další konsolidací,“ řekl agentuře Bloomberg Alberto Espelosin z madridské poradenské společnosti Abante Asesores.

Telefónica se sice snaží snížit svůj dluh prodejem aktiv a propouštěním, ale také chce posílit na klíčových trzích. Ty z pohledu firmy představuje především Jižní Amerika, kde v minulých letech španělská skupina mohutně expandovala. A v Evropě bude sledovat jen velké trhy. Svůj podíl posílila například v Telecom Italia. V Německu se snaží dokončit koupi mobilního operátora E-Plus nizozemské telekomunikační firmy KPN, čímž by se stala mobilní jedničkou v zemi.