Nový úspěch vědců? Technologie dokáže generovat jakýkoliv typ buněk přímo v těle pacienta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: SHUTTERSTOCK.COM

Vědci z The Ohio State University a Ohio State College of Engineering tvrdí, že vyvinuli technologii, která dokáže generovat jakýkoli typ buněk pro léčbu zranění přímo v pacientově těle. Fantaskně vypadající metoda Tissue Nanotransfection (TNT) vychází z využití nanočipu přiloženého na pokožku, který umožňuje uplatnit „speciální transportní technologii“.

„Prokázali jsme, že kůže je úrodnou půdou, v níž lze opravit či vypěstovat jakýkoli orgán,“ uvedl Chandan Sen, který se podílel na vývoji čipu. Vědci dělali experimenty na poškozených, přesněji nedostatečně prokrvených končetinách prasat a myší. Po TNT léčbě se do končetin do týdne vrátil krevní oběh a nebylo nutné je amputovat.

Laboratorní testy navíc ukázaly, že díky čipu lze patrně „přeprogramovat“ buňky, aby se změnily na nervové. Poté v myším mozku pomohly urychlit léčbu po mrtvici. Léčebný proces nastal až v 98 procentech případů.

„Proces je těžké si představit, trvá sotva sekundu a je neinvazivní, lze jej provádět dokonce ambulantně,“ uvedl Chandan Sen.

„Závěry autorů se mi zdají příliš nadsazené a neodpovídají předloženým datům. Je k tomu třeba přistupovat s rezervou. Teprve další výzkum ukáže, zda skutečně nastává přeprogramování buněk, nebo je to jen běžná reakce organismu na elektrický podnět,“ uvedl vedoucí ambulance kliniky diabetologie IKEM Robert Bém.