OBRAZEM: Danone slaví sto let. Podívejte se na historickou výrobu jogurtů

Počátky Danone ve Spojených státech

Počátky Danone ve Spojených státech Zdroj: Danone

Historická výroba Danone
Počátky Danone ve Spojených státech
Auto na rozvoz výrobků Danone ve Spojených státech
Auto na rozvoz výrobků Danone ve Spojených státech ve čtyřicátých letech
Prodejní stánek Danone ve Spojených státech v roce 1960
18
Fotogalerie

Prodával se pouze jako lék v menších porcelánových nádobách. Od té doby se rozšířil takřka do každého obchodu s potravinami, kde jich lidé nakoupí několik kilo ročně. Řeč je o jogurtu značky Danone, který slaví sto let.

Lékař Isaac Carasso z rodiny zámožných obchodníků experimentoval ve španělské Barceloně s mléčnými bakteriemi z Pasteurova ústavu, které smíchal s mlékem. Podařilo se mu vyrobit v roce 1919 jogurt, který pojmenoval po přezdívce svého syna Daniela “Danon”. 

Carassův výrobek se nejdříve prodával v lékárnách, odtud expandoval do obchodů s potravinami. Daniel Carasso pokračoval v otcově byznysu a po studiích v Marseille a Paříži založil v roce 1929 Société Parisienne du Yoghourt Danone. 

Ve čtyřicátých letech Carasso opustil kvůli druhé světové válce Francii a odešel do Spojených států, kde založil v roce 1942 další společnost na výrobu jogurtů. Vznikla tak firma Dannon Milk Products. Kyselost jogurtu však nevyhovovala americkým chutím, proto začal přidávat jahodový džem. 

Francouzská skupina Danone, jejíž součástí je i česká stejnojmenná pobočka, je předním světovým výrobcem mléčných produktů, které vyváží do 120 zemí světa. 

Češi sní podle údajů Českomoravského svazu mlékárenského 15 kilogramů jogurtů a dalších zakysaných mléčných výrobků za rok. Evropský průměr je o čtyři kilogramy vyšší. Nejoblíbenější příchutí je jahodová, následuje borůvková, vanilková, broskvová a malinová. 

Vynález jogurtu je však starší než Carassův produkt. První zakysané výrobky lidé vyrobili před zhruba pět tisíci lety tím, že ukládali mléko do vaků z ovčích a kozích kůží. Uvolňovaly se v nich bakterie a srážely mléko. Turci tomuto výrobku začali říkat "yoguurmak”, do Evropy se jogurt dostal v 16. století.

Podívejte se historické fotografie: