Část dálnice D1 je uzavřena, probíhá bourání mostů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Zdenek Fiedler - Wikimedia Commons

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Dálnice D1 je kvůli bourání tří mostů mezi Šternovem a Ostředkem na Benešovsku a u Koberovic na Pelhřimovsku v obou směrech uzavřena. Objížďka pro tranzitní dopravu vede přes Tábor. Uzavírka potrvá do nedělních 09:00.

Nákladní auta nad 12 tun jsou ve směru od Prahy odkláněna v Mirošovicích na Tábor. Osobní vozy se dostanou až k Ostředku a dál musejí pokračovat po vedlejších silnicích. Dálnice byla podle mluvčí ŘSD Jana Studeckého po 19:00 uzavřena pro veškerou dopravu na 34. kilometru a z druhé strany na 81. kilometru, mezi těmito exity je pro místní dopravu ještě část D1 průjezdná.

"Osobní doprava může u Mirošovic pokračovat, ale narazí na uzavírku u Ostředku, musí sjet a může si dohledat nějakou cestu a najet zpátky na dálnici. Další uzávěra je v Hořicích, kde se musí sjet a vrátit se mohou za Koberovicemi. Je to ale riziko, protože tyto objízdné trasy nejsou značené. Doporučuji řidičům jet přes Tábor, jinak se tady budou motat," uvedl Ivan Čásenský, který má na starosti stavební dozor.

Oficiální objížďka vede z Mirošovic po I/3 a D3 na Tábor, dále po I/19 na Chýnov a Pelhřimov a po I/34 na exit 90, kde se u Humpolce opět najíždí na D1. Stejnou objízdnou trasu použijí i řidiči v opačném směru z Brna.

"Běží to podle plánu. Byla tam kolona, tak policisté ještě něco pouštěli a uzavírali to postupně. Objízdné trasy jsou vyznačené a u sjezdů jsou hlídky. Monitorujeme to, žádné komplikace nejsou," řekl před 19:30 mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

Stavebníci podle Čásenského ještě navážejí štěrk pod nadjezdy a měla by začít demolice. U Koberovic podle něj práce postupují rychleji, u Šternova jsou trochu problematičtější. Demolované nadjezdy už nevyhovují současným požadavkům. Hodně používaný je hlavně most na 41. kilometru u Šternova, přes nějž vede trasa z Českého Šternberku do Divišova. Další dva nadjezdy u Choratic a Koberovic používají spíše zemědělci a lesníci. Nové mosty mají být dostavěny příští rok.

Dopravní komplikace čekají podle Národního informačního dopravního centra řidiče v noci na D1 také na šestém kilometru, kde jsou mezi 22:00 a 06:00 plánovány úplné krátkodobé uzavírky kvůli demontáži sedmi vodičů vysokého napětí.