OBRAZEM: Letní sníh na Dachsteinu. Lávka, Schody do nikam, ledová jeskyně

Dachstein

Dachstein Zdroj: E15 - Michal Šenk

Dachstein
Dachstein
Dachstein
Dachstein
Dachstein
35
Fotogalerie

Výlet na rakouský ledovec Dachstein nabízí dost pro každého. Pohodlný výjezd nahoru na ledovou plotnu lanovkou, řadu klikatých horských cest pro dobrodružnější povahy aktivnějších turistů či skulptury v ledové jeskyni pro výtvarné duše. Ale především - nádherné výhledy do okolí vrcholů blízkých výšce 3 000 metrů nad mořem. 

Cesta z Prahy do Ramsau, odkud autem k patě lanovky na Dachstein vede asi desetikilometrová horská cesta, zabere necelých pět hodin, asi 400 kilometrů. 

Pro cestu kabinovou lanovkou pro maximálně 90 lidí je povinná předchozí on-line rezervace. Bývá nabito. I přesto, že lanovka jezdí každých 15 minut. Finální cesta nahoru pak trvá pouze minut deset. Rakousko sice žije aktuálně v relativně dobré epidemiologické situaci kolem pandemie nového typu koronaviru, i tak jsou povinností při cestě k vrcholu roušky. 

Teplota v letních měsících na vrcholu Dachstein Glettscher může být různá, v extrémech kolem nuly, běžně kolem plus deseti stupňů Celsia. To je pak ideální chvíle na hřebenové túry v blízkosti horní stanice lanovky.

I kdyby člověk delší trek místy i ve sněhu na vrcholu Dachsteinského masivu nepodnikl, je nahoře co dělat. Ledovcová jeskyně s desítkami skulptur nebo lehce adrenalinová procházka po zavěšeném mostě nad roklí s populárním bodem s názvem Schody do nikam, kde člověk na prosklenné plošině stojí jakoby ve vzduchoprázdnu, stojí za to. Samozřejmostí je u stanice lanovky kavárna a restarace.

To vše vyjde dospělého v plné cenně za necelých 50 eur. Pokud ale člověk v regionu ve vybraných hotelech a penzionech přenocuje, získá od provozovatelů ubytování regionální kartu - Sommer Karte - na mnohé atrakce v místě zdarma. Právě i lanovka na Dachstein je v rámci ní gratis.