Parky a v nich hravý mobiliář. Nová éra nejspíš čeká i Vyšehrad

1. Je třeba jej chránit, udržovat a kontinuálně rozvíjet. Vedení Národní kulturní památky Vyšehrad proto ve výběrovém řízení z roku 2019 vybralo zpracovatele koncepční studie veřejných prostranství, kterým se stalo studio Rehwaldt Landscape Architects.

1. Je třeba jej chránit, udržovat a kontinuálně rozvíjet. Vedení Národní kulturní památky Vyšehrad proto ve výběrovém řízení z roku 2019 vybralo zpracovatele koncepční studie veřejných prostranství, kterým se stalo studio Rehwaldt Landscape Architects. Zdroj: IPR

1. Vyšehrad je významné místo české historie a důležitý památkový komplex zapsaný na Seznam světového dědictví UNESCO. Zároveň patří svou polohou k nejviditelnějším pražským urbanistickým a krajinářským celkům.
1. „Vyšehrad je živé místo a obrovským potenciálem. Je památkou, parkem, ale i sousedskou vesnicí,“ komentuje na webu IPRu Petr Kučera, ředitel NKP Vyšehrad.
1. Revitalizace se mimo jiné dotkne vyšehradských parků s důrazem na jejich ekologické hodnoty a nutnost adaptace na nadcházející klimatické změny, například úpravy druhové skladby a způsob hospodaření s dešťovou vodou.
1. Studie se neomezí jen na území uvnitř vyšehradských hradeb, ale zaměří se také na úpravy přilehlých svahů, které nabízejí plochy pro obnovu historicky doložených sadů a vinic.
2. Ostrov Štvanice má dlouhou tradici volnočasového využití.
25
Fotogalerie

Místo zanedbaných zemědělských brownfieldů moderní parky pro relaxaci a sport. Takové změny chystá vedení hlavního města v několika lokalitách. Kromě Štvanice či Trojské kotliny se změní i veřejná prostranství u Vyšehradu. Projekty revitalizace představuje výstava v pražském centru architektury CAMP . 

Praha je jedno z nejzelenějších měst na světě, a to díky nízké hustotě zástavby. Navíc je ze 70 procent zastavěna vesnickým nebo maloměstským typem zástavby. Do 250 metrů z jakéhokoliv místa ve městě se člověk v Praze dostane do nějakého druhu parku. Je to jistě výhoda pro kvalitu života. Vedení metropole v péči o tyto typy ploch plánuje pokračovat.

Projekty na přeměnu zelených ploch představuje i výstava Praha zítra a následující galerie.

Hned tři ze čtyřech projektů se odehrávají na vltavských březích, což ukazuje na obnovení zájmu Prahy o „svoji“ řeku a krajinu kolem ní. Praha už v roce 2014 nechala vypracovat Koncepci pražských břehů, která se zabývá tím, jak říční krajinu úspěšně začlenit do struktury města, aniž by docházelo k jejímu poškození či degradaci.