Pecka z avokáda obsahuje významné množství cenných látek, zjistili vědci

Avokádo

Avokádo Zdroj: Shutterstock

Avokádo
Avokádo
Avokádo
Avokádo
5
Fotogalerie

Dosud vyhazovaný kuchyňský odpad z tropického ovoce se může stát ceněným zdrojem látek pro chemiky a farmaceuty.

Avokádo je známé jako surovina nezbytná k výrobě vynikající pomazánky guacamole. Cena ovoce kvůli rostoucí poptávce v posledních měsících raketově vyletěla vzhůru. Výzkumníci z University of Texas Rio Grande Valley teď tvrdí, že zájem o avokádo jen tak neustane. Budou se o ně zajímat hlavně chemici, protože slupka pecky alias semene obsahuje desítky jedinečných chemických sloučenin.

Vědci slupku poprvé v historii zkoumali pomocí plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Odhalili, že obsahuje přes stovku chemických sloučenin, mezi nimi například dokosanol. Ten se běžně využívá jako zvláčňovací látka v kosmetice, je ale také významným činitelem při výrobě antivirotik.

Vědci odhalili ve slupce také látku heptakosan, která tlumí růstovou aktivitu rakovinných buněk, nebo kyselinu dodekanovou, jež v organismu zvyšuje aktivitu lipoproteinu s vysokou hustotou běžně známého pod zkratkou HDL nebo jako hodný cholesterol.

„Mnoho lidí slupku semene avokáda považuje za odpad všech odpadů. My tvrdíme, že je to klenot, obzvláště pak díky medicínsky využitelným látkám,“ prohlásil doktor Debasish Bandyopadhyay, který výzkum slupky semene avokáda vedl. Své převratné poznatky prezentoval na 254. konferenci prestižní American Chemical Society.

Bandyopadhyay se nyní hodlá zaměřit na vývoj metody, která umožní cenné látky ze slupek co nejefektivněji získat a zajistit jejich čistotu a připravenost pro použití ve farmakologii.