Pivní skaut: Pivovar Chomout vznikl jako výsledek kamarádské hádky

Video placeholde

Více než sto let starý selský dvůr v obci Chomoutov nedaleko Olomouce skrývá vedle příjemné restaurace i malý pivovar, v němž se nezapře hanácká pohostinnost a všudypřítomná dobrá nálada.

Vítá nás dvojice zakladatelů. Jaroslav Švarc provozuje stavební firmu a garážové vaření piva bylo roky jeho koníčkem. O generaci mladší společník Jiří Omelka mu jednou napůl v žertu řekl, že dokáže uvařit lepší. Sice neměl s řemeslem žádné zkušenosti, ale jeho perfekcionismus a nadšení z něj udělaly respektovaného sládka. A tak drobná kamarádská šarvátka dala vzniknout jednomu z nejzajímavějších pivovarů, které na Hané najdete.

A selský název? „Kdysi tu jakýsi šlechtic na mostě vybíral mýtné jeden chomout,“ říká Jaroslav Švarc v místnosti s ležáckými tanky. Chomout tak spojuje tradici a přírodní bohatství kraje – obilí a chmel – s progresivními přístupy, které zavádí vrchní sládek Jiří Omelka.

Při degustaci zdůrazňuje úspěchy černé třináctky a hrdě ukazuje na skleničku, v níž je načepované pšeničné pivo. Nejde ale o obvyklý bavorský weizen, který obvykle chutná po banánech a hřebíčku, nýbrž o belgický wit, pivo, k němuž neodmyslitelně patří chuť pomeranče a koriandru. Chloubou pivovaru je i velmi pitelný ale Blondýna, oficiální pivo olomoucké univerzity, a samozřejmě vydatně chmelená Režná Bára, žitný ale.

V Chomoutu rádi experimentují, takže tu můžete ochutnat třeba divoké pivo belgického typu saison s vinným moštem nebo, pro milovníky silnějších kalibrů, lahodnou pivní pálenku z Režné Báry. „Všechno to vzniklo jen a pouze z lásky k pivu,“ říká se spokojeným úsměvem Jaroslav Švarc. Po několika hodinách pobytu ve starém selském dvoře mu člověk musí dát za pravdu.