Plešatost může do jisté míry souviset s potížemi srdce, ukázal průzkum

Pleš, ilustrační foto

Pleš, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Holohlaví muži trpí větším sklonem k srdečním potížím než jejich přátelé s bujnou kšticí. Vyplývá to alespoň z průzkumu, který provedli v Japonsku. Ukázalo se, že srdeční a cévní choroby hrozí plešatým skoro o třetinu pravděpodobněji než vlasatcům. Nicméně výzkumníci připouštějí, že absence vlasového porostu představuje menší riziko než třeba obezita či kouření.

Průzkum se podle serveru BBC konal na vzorku téměř 37 tisíc mužů. Dobročinná nadace British Heart Fondation, přispívající na výzkum a léčbu srdečních onemocnění ve Velké Británii, mužům také doporučuje, aby se spíše zaměřovali na obvod v pase než na porost na hlavě.

Souvislosti mezi vypadáváním vlasů a srdečními chorobami zkoumají výzkumníci z Tokijské univerzity už řadu let. Ukazuje se, že řidnoucí vlas na temeni lze považovat za jeden z rizikových faktorů, jako je třeba věk či rodinné predispozice. Nicméně zvyšující se čelo nepředstavuje rizikový faktor.

„Zjistili jsme důležité, ačkoliv umírněné spojení mezi holohlavostí, přinejmenším na temeni hlavy, a rizikem srdečních a cévních onemocnění,“ řekl BBC doktor Tomohide Jamada. Zvyšující se čelo kvůli ubývajícím vlasům je osudem mnoha mužů. Řídnoucí porost zaznamenává polovina padesátníků a čtyři pětiny sedmdesátníků.

Kouření, nadváha a tlak jsou o dost rizikovější faktory

„Myslíme si, že tato souvislost existuje, ale není tak silná jako mnoho jiných známých rizikových faktorů, jako je kouření, nadváha, úroveň cholesterolu a krevní tlak,“ dodal Jamada a doporučil zejména mladším plešatícím mužům, aby zapracovali na změně svého životního stylu. Nicméně připustil, že důkazy nepostačují k návrhu zavést pravidelné lékařské prohlídky holohlavých.

Vysvětlení souvislosti mezi stavem kštice a srdce je dosud nejisté. „Ačkoliv zjištění (japonských výzkumníků) jsou zajímavá, plešatící muži by se neměli znepokojovat. K potvrzení souvislosti je zapotřebí mnohem více výzkumů a mezitím je daleko důležitější věnovat pozornost spíše svému pasu než vlasům,“ usoudila ošetřovatelka Doireann Maddocková z British Heart Fondation.

„Dědičné plešatění může být mimo vaši kontrolu, ale to není případ mnoha jiných rizikových faktorů. Přestat kouřit, udržovat si zdravou tělesnou hmotnost a být aktivní - to vše jsou věci, které mohou pomoci uchovat vám ,“ dodala.