Po Rusech přišla s novými skafandry i NASA. Plánuje s nimi opět dobýt Měsíc

Nové skafandry NASA

Nové skafandry NASA Zdroj: NASA

Nové skafandry NASA
Nové skafandry NASA
Nové skafandry NASA
Skafandry Sokol-M
Skafandry Sokol-M
8
Fotogalerie

Krátce po 50. výročí přistání na Měsíci NASA ukázala, v čem se pokusí astronauti dostat na přirozenou družici Země příště.

NASA představila skafandry, které označuje pod zkratkou xEMU. Ostrou zkouškou mají projít do pěti let. Během této periody plánuje americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku další přistání na Měsíci.

Představené skafandry se od těch, které byly v akci před desítkami let, zákonitě v mnohém liší. Podle CNN změny souvisejí mimo jiné s hlubšími znalostmi vesmíru a Měsíce. Před přistáním Apolla 11 se tehdejší inženýři například obávali velké nestability měsíčního povrchu, který údajně mohl mít problém „unést“ nejen raketoplán, ale i samotné kosmonauty. Místo toho postupně vyšly najevo jiné hrozby: například částečky skelného materiálu obsaženého v měsíčním prachu, stejně jako teplotní extrémy. Nové vybavení má zvládnout teploty v rozmezí minus 156 až plus 121 stupňů Celsia.

Vylepšené skafandry ale nedávno představili i Rusové, astronauti v nich mají létat k Mezinárodní vesmírné stanici. Modely pojmenované Sokol-M ovšem podle Guardianu nejspíš přinesou konec jednomu ze zavedených rituálů, který v ruské kosmonautice bezděčně zavedl Jurij Gagarin.

Ten si cestou na startovací dráhu v roce 1961 vynutil kvůli malé potřebě zastavení autobusu. Vykonal ji na jeho zadní kolo, přičemž močení na pneumatiku se pak stalo povinnou součástí cesty sovětských a později ruských kosmonautů do vesmíru. Ve skafandrech modelu Sokol-M to ale tak snadno nepůjde, jeho designéři totiž v zájmu kompaktnosti nevybavili oblek zipy na patřičných místech.

xEMU versus Sokol-M. Prohlédněte si fotogalerii: